Indijci na biralištima u ključnom krugu izbora: Odlučujući trenutak za Modijevu vladavinu

Indijci na biralištima u ključnom krugu izbora: Odlučujući trenutak za Modijevu vladavinu

U subotu su Indijci započeli glasanje u poslednjem krugu šestonedeljnih nacionalnih izbora koji su se pretvorili u referendum o desetogodišnjoj vladavini premijera Narendre Modija. Ovi izbori smatraju se jednim od najznačajnijih u istoriji Indije, a pobeda Modija bi ga učinila drugim liderom u istoriji zemlje koji bi zadržao vlast u trećem mandatu, nakon Džavaharlala Nehrua.

Sedmi krug glasanja u 57 izbornih jedinica u sedam država i jednoj sindikalnoj teritoriji označava kraj izbora za svih 543 mesta u donjem domu parlamenta. Skoro milijardu glasača – što predstavlja više od 10% svetske populacije – imalo je pravo glasa, a izborima se kandidovalo preko 8.300 kandidata.

Prema većini anketa, Modi i njegova Bharatiia Janata Partija vode nad širokim opozicionim savezom predvođenim Kongresnom strankom. Glasovi će biti prebrojani u utorak, a rezultati se očekuju do kraja dana.

Modijeva kampanja, koja pretenduje na treći uzastopni mandat, počela je sa obećanjima o ekonomskom napretku i podizanju standarda siromašnih, sa ciljem da Indiju transformiše u razvijenu naciju do 2047. Međutim, poslednjih nedelja kampanja je postala sve oštrija, sa eskalacijom polarizujuće retorike u Modijevim govorima, koji su često bili upereni protiv muslimanske manjine koja čini 14% stanovništva Indije.

Ovi izbori predstavljaju ključni trenutak za političku budućnost Indije i odlučiće o pravcu kojim će se zemlja kretati u narednim godinama.