Biljka koja je nestala iz Vermonta pre 108 godina slučajno ponovo otkrivena, kažu botaničari

Biljka koja je nestala iz Vermonta pre 108 godina slučajno ponovo otkrivena, kažu botaničari

Biljka koja nije viđena u Vermontu od 1916. godine tek je slučajno ponovo otkrivena, saopštilo je državno Odeljenje za ribu i divlje životinje.

Botaničarka Grejs Glin je oko godinu dana tražila izgubljenu vrstu zvanu lažna sirena (Floerkea proserpinacoides).

Početkom maja, tehničarka za kornjače Moli Parren je ispitivala stanište kornjača u okrugu Adison kada je primetila retki divlji beli luk i snimila fotografiju, poslavši sliku Glinu, izvestio je Vermont Biz.

Glin je pogledao fotografiju i primetio nešto u uglu kadra: delikatnu zelenu biljku sa sitnim cvetovima, preneo je autlet. Odmah je pozvala Parrena.

„Nećete verovati šta ste upravo slučajno pronašli“, rekao je Glin kada se Parren javio, navodi Vermont Biz.

To je bila neuhvatljiva lažna sirena, rekli su državni zvaničnici u objavi na Fejsbuku od 28. maja.

Prema Native Plant Trust-u, lažna sirena korova je veoma retka u Novoj Engleskoj, preživljavajući uglavnom u vlažnim područjima kao što su poplavne šume i močvare.

Lažna sirena cveta brzo, jer je to jedna od prvih biljaka koja izbija svakog proleća i umire do sredine juna. Ovo može dodatno otežati uočavanje, osim ako ne pogledate u pravo vreme.

Glin se vratio Parrenovim koracima i pronašao još lažnih sirena „na privatnoj parceli pored potoka“, rekli su zvaničnici.

Ponovo se vratila drugi put i pronašla još više na javnom zemljištu nizvodno od prvog viđenja, prema državnim stručnjacima.

Na fotografiji se vidi Glin kako gazi kroz nojeve paprati.

„To je izvanredno ponovno otkriće“, rekao je botaničar Art Gilman za Vermont Biz. „Lažna sirena-korov dodaje značajan element našem biodiverzitetu.

Odeljenje za ribu i divlje životinje Vermonta kaže da je ponovno otkriće ove male biljke posle više od jednog veka dokaz da dobro upravljanje zemljoposednicima i zaštitnicima prirode može da napravi ogromnu razliku.