Kampanja za veću bezbednost biciklista: „Gledaj da te vide“

Kampanja za veću bezbednost biciklista: „Gledaj da te vide“

Godišnje u saobraćajnim nezgodama pogine oko 50 biciklista, dok više od hiljadu bude teže povređeno, uglavnom zbog nepažnje vozača automobila. Veća bezbednost biciklista bila je i cilj kampanje „Gledaj da te vide“.

Bicikl se koristi ne samo za rekreaciju, već i kao praktično, jeftino i zdravo prevozno sredstvo. Međutim, sigurnost biciklista je ključna, posebno uz upotrebu zaštitne opreme. Damir Štajner, šef misije Olimpijskog tima Srbije, ističe da mu je kaciga spasila život tokom sudara: „Kaciga je zapravo i bila razlog zašto sam, uprkos velikom broju povreda koje sam imao, sačuvao glavu.“

Štajner poziva sve bicikliste da uvek nose zaštitnu kacigu, bez obzira na dužinu vožnje.

Povećan broj biciklista, nažalost, nije pratio porast biciklističkih staza, pa su biciklisti prinuđeni da voze kolovozom, gde ih vozači automobila često vide kao smetnju. Najčešće stradavaju jer ih vozači kasno primete. Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, navodi da čak dve trećine biciklista koji su stradali – stradali su jer ih je vozilo sustiglo, posebno u letnjim mesecima od maja do oktobra.

Stamatović apeluje na bicikliste da budu vidljivi u saobraćaju, dok biciklista Ivan Stević ističe važnost učenja bezbednosnih navika od malih nogu: „Od samog starta treba ugraditi najbitnije navike, kao što su prsluk, kaciga i svetlo napred i nazad na biciklu.“

Pored vozača automobila, i biciklisti često voze pod uticajem alkohola, što predstavlja dodatni problem. Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević iznosi podatak da godišnje preko 2.500 biciklista biva sankcionisano zbog vožnje pod dejstvom alkohola. „To je impozantna brojka koja govori da svi učesnici u saobraćaju moraju da poštuju saobraćajne propise“, kaže Lakićević.

Osim biciklista, u letnjim mesecima ugroženi su i vozači motora, koji po zakonu moraju da nose zaštitnu opremu. Od početka godine, devetoro manje motorista stradalo je u poređenju sa istim periodom prošle godine.