Istraživači otkrivaju iznenađujuću ulogu opioidnih receptora u razvoju creva

Istraživači otkrivaju iznenađujuću ulogu opioidnih receptora u razvoju creva

Istraživači sa Univerziteta Rajs otkrili su ranije nepoznatu funkciju opioidnih receptora u razvoju enteričkog nervnog sistema (ENS), koji se često naziva „mozak u crevima“. Ovo otkriće dovodi u pitanje konvencionalno razumevanje opioidnih receptora, bacajući novo svetlo na njihov značaj izvan upravljanja bolom i zavisnosti.

Predvođen Rozom Uribe, docentom bioloških nauka u Rajs i stipendistom Instituta za prevenciju i istraživanje raka iz Teksasa (CPRIT), istraživački tim je identifikovao gene koji su ključni za razvoj ENS-a sprovodeći niz eksperimenata koristeći embrione zebrice, koji dele mnoge genetske sličnosti sa ljudima. ENS je mreža neurona u gastrointestinalnom traktu koja igra vitalnu ulogu u regulisanju procesa varenja.

Istraživanje tima objavljeno je u PLOS ONE 29. maja.

„Otkrili smo da je opioidni signalni put neophodan za razvojno formiranje nerava u crevima, nedovoljno proučavanom delu tela koji se zove enterički nervni sistem“, rekao je Uribe.

Koristeći tehnike za uređivanje gena, istraživači su selektivno uklonili (izbacili) jedan gen iz čitave populacije embriona zebrice da bi posmatrali kako ove genetske promene utiču na formiranje crevnih nerava. Ovaj proces je otkrio nove gene, uključujući one koji kodiraju opioidne receptore, koji su umešani u razvoj ENS-a.

Suprotno prethodnim pretpostavkama, istraživači su otkrili da opioidni receptori nisu uključeni samo u percepciju bola i zavisnost, već su i sastavni deo razvojnog formiranja crevnih nerava.

„Kada su ovi receptori deaktivirani, migracija i sazrevanje enteričkih neurona duž creva su poremećeni“, rekao je Uribe. Taj poremećaj ukazuje na ključnu ulogu opioidnih signalnih puteva u razvoju ENS-a.

Nalazi tima otvaraju nove puteve za razumevanje probavnog zdravlja i bolesti. Mnoga odojčad rođena sa nedostatkom crevnih nerava doživljavaju poteškoće u izlučivanju stolice, naglašavajući potencijalni uticaj ovog istraživanja na pedijatrijsku medicinu. Razumevanje uloge opioida u razvoju creva može utrti put za inovativne tretmane urođenih digestivnih poremećaja.

„Naše istraživanje otkriva novi aspekt funkcije opioidnih receptora i naglašava njihovu neočekivanu ulogu u razvoju creva“, rekao je Uribe. „Ovo bi moglo imati duboke implikacije za razumevanje digestivnih poremećaja i potencijalno dovesti do novih terapijskih pristupa.“

Štaviše, studija je identifikovala druge gene, kao što je VGF, sa implikacijama na zdravlje gastrointestinalnog trakta. Dalja istraživanja u ovoj oblasti mogla bi otkriti više uvida u složenu interakciju između gena, nervnog sistema i funkcije varenja, rekao je vodeći istraživač i postdoktorski saradnik Rodrigo Moreno Campos.

„Naše otkriće je neverovatno i otvara potpuno novi put istraživanja enteričke neurorazvojne biologije na terenu“, rekao je Moreno Kampos. „Implikacije za urođene, neurološke i metaboličke bolesti su velike.“