Proslava u Grčkoj nakon što je Olimpijakos pobedio Fiorentinu sa 1:0 za prvu titulu prvaka Evrope

Proslava u Grčkoj nakon što je Olimpijakos pobedio Fiorentinu sa 1:0 za prvu titulu prvaka Evrope

Olimpijakos je postao prvi grčki klub koji je osvojio evropsku klupsku titulu, pobedivši Fiorentinu sa 1:0 u finalu Lige konferencije Evrope. Ajub El Kabi je pružio dramatičnu završnicu postigavši pobedonosni gol u drugom periodu produžetka, osiguravši istorijsku pobedu za svoj tim.

El Kabi, najbolji strelac takmičenja, pogodio je u 116. minutu meča nakon centaršuta Santjaga Hezea, što je izazvalo erupciju oduševljenja među navijačima. Gol je prošao VAR proveru zbog mogućeg ofsajda, nakon čega su navijači Olimpijakosa počeli sa slavljem.

Olimpijakosov trener Hoze Luis Mendilibar obezbedio je drugu uzastopnu evropsku titulu, nakon prošlogodišnjeg trijumfa sa Seviljom u Ligi Evrope. Fiorentina, pod vođstvom Vinčenca Italijana, pretrpela je drugi uzastopni poraz u finalu Lige konferencije Evrope.

Navijači Olimpijakosa slavili su širom Atine i Pireja, dok je grčki premijer Kirijakos Micotakis čestitao klubu na istorijskom uspehu. Finale je proteklo uz jaku bezbednosnu operaciju sa oko 5.000 policajaca, a meč je nakratko bio poremećen sukobima između navijača Fiorentine i policije.

Iako je Fiorentina dominirala ranim fazama utakmice, njihov golman Pjetro Teračijano održao je tim u igri sa nekoliko impresivnih odbrana. El Kaabi je uspeo da probije čvrstu odbranu Fiorentine i donese Olimpijakosu zasluženu pobedu.

Ova pobeda označava prekretnicu za grčki fudbal, uzdižući Olimpijakos na evropsku scenu i potvrđujući njihov status prave fudbalske legende.