Istraživanje ispituje kako legalizacija marihuane utiče na upis na fakultete

Istraživanje ispituje kako legalizacija marihuane utiče na upis na fakultete

Novo istraživanje je otkrilo porast broja studenata upisanih na prvu godinu fakulteta u američkim državama koje su legalizovale rekreativnu marihuanu. Studija objavljena u Economic Inquiry pokazala je da je povećanje upisa, koje iznosi do 9%, rezultat dolaska studenata iz drugih država. Zanimljivo je da su države koje su rano usvojile ovu politiku, zajedno s javnim neistraživačkim institucijama, imale najveći porast upisa.

Analiza je pokazala da legalizacija rekreativne marihuane nije uticala negativno na dobijanje diplome, stopu diplomiranja, cene školarina, kvalitet obrazovanja ili opšti upis na fakultetima. Rezultati istraživanja sugerišu da neki studenti percipiraju legalizaciju marihuane kao pozitivan faktor pri odabiru fakulteta.

Autor studije, Ahmed El Fatmaoui, MBA, student Univerziteta Oklahoma, ističe važnost budućih istraživanja koja bi trebala da se fokusiraju na uticaj ove politike na međusobne odnose studenata i izbor akademskih disciplina, posebno razlikujući između STEM (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike) i ne-STEM oblasti.