Danska poziva na starosnu restrikciju u upotrebi društvenih medija širom bloka

Danska poziva na starosnu restrikciju u upotrebi društvenih medija širom bloka

Danska premijerka Mete Frederiksen predložila je da se u Evropskoj uniji dozvoli registracija na platformama društvenih medija samo deci starijoj od 15 godina. Ovaj predlog ima za cilj zaštitu dece od potencijalno štetnog sadržaja i negativnih posledica prekomerne upotrebe ekrana. Frederiksen je istakla da su giganti društvenih medija, poput Facebook-a, Instagram-a, Twitter-a i TikTok-a, postavili dobnu granicu od 13 godina za registraciju korisnika. Međutim, ona smatra da je ova granica previše niska s obzirom na rizike sa kojima se deca suočavaju na tim platformama.

Prema Frederiksen, 13-godišnjaci nisu dovoljno zreli da samostalno koriste društvene mreže, te naglašava da je neophodno da dobna ograničenja budu praćena efikasnim sistemima verifikacije. Takođe, ističe da tehnološki divovi trenutno ne preuzimaju dovoljno odgovornosti po pitanju zaštite dece na njihovim platformama.

U saradnji sa poslanicom EU Kristel Šaldemos, Frederiksen je ukazala na nedovoljnost postojećeg zakonodavstva, posebno digitalnog paketa zakona koji je usvojen pre dve godine. Prema njihovom mišljenju, ovi propisi nisu dovoljni da efikasno regulišu sadržaj na platformama društvenih medija. Stoga su pozvali vlasti EU da pooštre zakone, posebno ističući potrebu za zabranom sadržaja koji podstiče zavisnost i reklama koje ciljaju maloletnike. Takođe, predlažu uvođenje obaveznih informacija o vremenu provedenom na mreži kako bi korisnici bili svesni svog online angažmana.

Ovaj predlog dolazi nakon prethodnog predloga francuske ekspertske komisije koju je inicirao predsednik Emanuel Makron. Prema tom predlogu, korišćenje društvenih medija trebalo bi da bude zabranjeno mlađima od 15 godina, dok bi stariji maloletnici trebalo da imaju pristup platformama koje se smatraju „etičkim“. Eksperti koji su učestvovali u izradi ovog predloga ističu da je važno preduzeti korake ka pooštravanju pravila za tehnološke kompanije kako bi se zaštitilo mentalno i fizičko zdravlje dece.

Istraživanja koja su sproveli stručnjaci ukazuju da prekomerna upotreba ekrana negativno utiče na zdravlje dece, dovodi do poremećaja sna, gojaznosti, kao i povećava rizik od anksioznosti i depresije.