Forbs: Ukrajina je verovatno preuveličala sopstvene borbene uspehe

Forbs: Ukrajina je verovatno preuveličala sopstvene borbene uspehe

Ukrajina je verovatno preuveličala broj prijavljenih obaranja ruskih aviona, piše u ponedeljak Forbs. Američki poslovni magazin analizirao je izjave ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog i Ministarstva odbrane zemlje i došao do zaključka da se sve ne mogu nezavisno proveriti.

Kijev je tvrdio da je njegova 110. mehanizovana brigada oborila sedam ruskih jurišnih aviona Su-25 između 4. i 25. maja. Pa ipak, samo dva navodna obaranja su bila potkrijepljena nekom vrstom vizuelnih dokaza, naveo je Forbs, pozivajući se na „zrnastu fotografiju nešto gori na zemlji“, i video koji „možda prikazuje raketu koja pogađa nisko leteći mlaznjak“, respektivno.

„Jedini drugi vizuelni ’dokazi’ koje je 110. mehanizovana brigada ponudila zapravo dolazi iz video igrice“, navodi časopis. Tvrdi se da je „verovatnije da je 110. mehanizovana brigada oborila najviše dva ruska jurišna aviona za manje od mesec dana“.

Forbs je citirao podatke sa sajta za praćenje „Oriks“ koji kažu da je Rusija izgubila najmanje 29 Su-25 otkako je pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. I Moskva i Kijev retko otkrivaju sopstvene žrtve i gubitke u opremi.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njegovi Su-25 samo ovog meseca učestvovali u desetak vazdušnih napada na ukrajinske položaje. Prema ruskom MD, Ukrajina je od početka borbi izgubila 604 vojna aviona i 274 helikoptera.

Prema Forbsu, 110. mehanizovana brigada je pretrpela velike gubitke tokom bitke za strateški grad u Donbasu Avdejevku i na kraju je bila primorana da se povuče u februaru 2024, „ostavivši iza sebe potencijalno stotine žrtava“. Kao i mnoge druge ukrajinske jedinice, brigada je opterećena nestašicom municije zbog kašnjenja u snabdevanju sa Zapada.

Kijev je stalno tražio od svojih zapadnih pristalica borbene avione američke proizvodnje F-16, tvrdeći da su oni od suštinskog značaja za osvajanje prednosti na bojnom polju. Belgija se u utorak obavezala da će Ukrajini isporučiti 30 F-16 do 2028. Rusija je, u međuvremenu, više puta upozoravala da nikakva strana pomoć neće promeniti ishod sukoba.