Izvršni direktor OpenAI Sem Altman obećava da će donirati većinu svog bogatstva

Izvršni direktor OpenAI Sem Altman obećava da će donirati većinu svog bogatstva

Izvršni direktor kompanije OpenAI, Sem Altman, nedavno se pridružio The Giving Pledge inicijativi, koja okuplja bogate filantropiste posvećene doniranju preko polovine svog bogatstva u humanitarne svrhe.

Altman, suosnivač kompanije sa sedištem u San Francisku poznate po stvaranju ChatGPT platforme, prethodnih meseci je prošao kroz turbulentan period. Njegovo imenovanje, smena sa pozicije generalnog direktora, pa ponovno vraćanje na tu funkciju u novembru prošle godine, izazvalo je uzburkanost u industriji veštačke inteligencije, s obzirom na važnost njegovog glasa u tom sektoru.

Odluka da se pridruži The Giving Pledge inicijativi dolazi kao rezultat Altmanovog opredeljenja da usmeri svoje filantropsko davanje na tehnologije koje doprinose stvaranju prosperiteta za ljude. U zajedničkom pismu davanja obećanja datiranom 18. maja, Altman je istakao zahvalnost prema onima koji su omogućili napredak do sada i izrazio nameru da uzvratiti zajednici kroz svoje delovanje.

Giving Pledge, osnovan 2010. godine od strane Bila Gejtsa, Melinde Frenč Gejts i Vorena Bafeta, ima za cilj da podstakne kulturu filantropije među najbogatijim pojedincima sveta, s fokusom na rešavanje urgentnih globalnih problema. Preko 240 potpisnika iz 30 zemalja obavezalo se da će većinu svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe, iako postoji kritika u vezi sa nedostatkom adekvatne kontrole poštovanja tih obaveza.

Novi dodaci listi potpisnika uključuju izvršnog direktora kompanije Mercuria, Marka Dananda, i Suzan Krejg Dunand, suosnivačicu švajcarske fondacije koja se zalaže za smanjenje emisije ugljenika. Takođe, među njima su i Robert D. Goldfarb, penzionisani investitor koji planira da donira 90% svog bogatstva tokom života, Jahm i Cheril Najafi koji su svoje donacije fokusirali na podršku rasnoj jednakosti, kao i Hemant Taneja, direktor kompanije za tehnološke investicije, i Jessica Schantz Taneja, programerka nekretnina.