Rusija odbacuje Bajdenovu tvrdnju da su SAD pobedile u Drugom svetskom ratu

Rusija odbacuje Bajdenovu tvrdnju da su SAD pobedile u Drugom svetskom ratu

Ruski ambasador u Vašingtonu, Anatolij Antonov, izjavio je da će Moskva se boriti protiv svih pokušaja iskrivljavanja istorije, u odgovoru na tvrdnju američkog predsednika Joe Bidena da su Sjedinjene Američke Države odgovorne za pobedu u Drugom svetskom ratu. Biden je posetio Arlingtonsko groblje kako bi odao počast američkim vojnicima koji su poginuli u različitim sukobima, ističući njihovu ulogu u pobedi nad fašizmom. Antonov je naglasio da je Sovjetski Savez imao ključnu ulogu u porazu fašista tokom Drugog svetskog rata, nazvanog u Rusiji Veliki otadžbinski rat.

Ambasador je istakao da je Evropa, uključujući i Crvenu armiju, bila ključni akter u borbi protiv nacističke Nemačke, te da su sovjetski vojnici odigrali presudnu ulogu u oslobađanju kontinenta. Naglasio je da se ne sme zanemariti činjenica da je sovjetski narod pretrpeo ogromne žrtve u borbi protiv nacizma, ističući da su upravo sovjetski vojnici podigli zastavu pobede na zgradi Rajhstaga u Berlinu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova takođe je reagovalo na Bidenove izjave, navodeći da je promovisanje američke superiornosti zapravo izdaja antifašističke prošlosti Sjedinjenih Američkih Država. Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev je ocenio Bidenove reči kao deo svesne kampanje koja ima za cilj redefinisanje istorije.