Stoltenberg: Pravo Ukrajine na samoodbranu uključuje udare na vojne ciljeve unutar Rusije

Stoltenberg: Pravo Ukrajine na samoodbranu uključuje udare na vojne ciljeve unutar Rusije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izneo je svoje stavove pred Savetom za spoljne poslove EU u formatu ministara odbrane u Briselu. Istakao je da je situacija u kojoj se Ukrajina nalazi rezultat agresorskog rata, naglašavajući da je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju. Prema Stoltenbergu, Ukrajina ima pravo na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom, što uključuje i mogućnost napada na legitimne vojne ciljeve unutar Rusije.

On je istakao da je važno za Ukrajinu da bude u mogućnosti da gađa vojne ciljeve izvan svoje teritorije kako bi se adekvatno odbranila. Odluke o tome da li će Ukrajina koristiti zapadno oružje za napade unutar Rusije donose saveznici NATO-a na nacionalnom nivou, a ne sam NATO.

Stoltenberg je naglasio da podrška Ukrajini u samoodbrani ne znači da NATO postaje strana u sukobu, već da se pruža pomoć zemlji u očuvanju njenog prava na odbranu. Važno je razmotriti ograničenja na isporuku oružja Ukrajini u svetlu trenutnog razvoja situacije duž granice, kako bi se olakšala odbrana te zemlje.