Jekić (SSP): U Kragujevcu se na pregled dojki čeka do 2025, a operaciju kuka do 2030.

Jekić (SSP): U Kragujevcu se na pregled dojki čeka do 2025, a operaciju kuka do 2030.

Predsednik odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Kragujevcu i poslanik Dalibor Jekić izjavio je da se u tom gradu na magnetnu rezonancu kičmenog stuba čeka do septembra 2025, a na magnetnu rezonancu glave do marta 2027. godine, preneo je SSP.

Jekić je upitao ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li zna i da se u Kragujevcu na pregled abdomena i dojki čeka do maja 2025. godine, na operaciju kuka do jula 2026, a kolena do februara 2030.

On je naveo da nije tačno da ljudi neće da koriste zdravstvene usluge u državnim ustanovama zato što nema poverenja između pacijenata i lekara, kao što je rekao Lončar, već zato što čekanje na dijagnostičke preglede i intervencije obesmišljava lečenje, pa su priniđeni da se snalaze kako znaju i umeju.

Ocenio je da bi Lončar, da ne živi potpuno otuđeno od građana koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, znao da pacijenti dižu kredite i prodaju imovinu kako bi se lečili u privatnoj praksi jer, kako je istakao, samo tamo i mogu sa ovakvim listama čekanja.

Jekić je zatražio od Lončara da se izvini građanima Srbije, kao i da zdravstveni sistem stavi u funkciju brige o zdravlju umesto što ga već deceniju zloupotrebljavaju za koruptivne poslove i stranačku propagandu.

„Prvi korak u tom pravcu mora da bude povećanje plata lekara i medicinskih sestara koji beže iz Srbije pa uskore neće imati ko da nas leči uopšte“, kazao je Jekić.

Ministar Lončar je u ponedeljak za TV Pink rekao da pacijenti posle dijagnostike u državnim ustanovama, kada treba da ostanu u bolnici, ipak odluče da se leče kod privatnika, pored toga što bi u državnim ustanovama imali i bolje uslove i besplatno lečenje, što je, prema njegovim rečima, signal da nema poverenja.