Rusija će graditi prvu nuklearnu elektranu u centralnoj Aziji u dogovoru sa Uzbekistanom

Rusija će graditi prvu nuklearnu elektranu u centralnoj Aziji u dogovoru sa Uzbekistanom

Rusija i Uzbekistan potpisali su u ponedeljak sporazum Moskvi o izgradnji male nuklearne elektrane u toj centralnoazijskoj zemlji, dok je ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao u glavnom gradu Uzbekistana sa liderom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim.

Mirzijojev je ovaj projekat pozdravio kao „vitalni“ u komentarima nakon razgovora, napominjući da Uzbekistan ima „svoje velike rezerve uranijuma“. Putin je zauzvrat obećao da će „učiniti sve kako bi efikasno radio na tržištu (nuklearne energije) Uzbekistana“.

Ako se sporazum primeni, fabrika bi postala prva u Centralnoj Aziji, čime bi se dodatno povećao uticaj Rusije u regionu.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti citirala je rusku državnu energetsku korporaciju Rosatom da je projektom predviđena izgradnja šest reaktora ukupnog kapaciteta 330 megavata. Kako prenose ruski mediji, dve zemlje su ranije razgovarale o izgradnji nuklearne elektrane većeg kapaciteta — od 2,4 gigavata.

Putin je takođe obećao da će povećati isporuke gasa Uzbekistanu.

Razgovori između Putina i Mirzijojeva održani su u glavnom gradu Uzbekistana, Taškentu, gde je ruski lider otputovao u nedelju u svoje treće inostrano putovanje od inauguracije za peti predsednički mandat ranije ovog meseca.

Prvo je otišao u Kinu, gde je izrazio zahvalnost za predloge Kine za pregovore o okončanju ukrajinskog sukoba, a kasnije u Belorusiju gde je Rusija primenila taktičko nuklearno oružje.

Putovanja odražavaju stalne napore Kremlja da ojača podršku usred nesmanjenih tenzija sa Zapadom zbog sukoba u Ukrajini.