Studija otkriva manje toksina plesni u organski uzgojenom zrnu, u poređenju sa konvencionalnim uzgajanjem

Studija otkriva manje toksina plesni u organski uzgojenom zrnu, u poređenju sa konvencionalnim uzgajanjem

Međunarodna meta studija otkriva da može biti manje određenih toksina plesni u organski uzgojenom zrnu, u poređenju sa zrnom koje se uzgaja na konvencionalni način. Ovo, kao i drugi nalazi istraživanja poljoprivrednih proizvoda, mogu imati velike posledice.

„Do sada je opšta pretpostavka bila da je žito uzgajano organskim metodama više kontaminirano toksinima plesni nego zrno koje se uzgaja na konvencionalni način i da kontaminirano zrno može predstavljati zdravstveni rizik za ljude.

„Opširna meta analiza objavljena u Sveobuhvatnim pregledima nauke o hrani i bezbednosti hrane pokazuje suprotno“, kaže profesor Per Ole Iversen.

On je jedan od dva naučnika sa Odeljenja za ishranu na UiO koji su učestvovali u studiji. Karlo Lajfert, profesor organske poljoprivrede i trenutno gostujući profesor na Institutu osnovnih medicinskih nauka, takođe je inicirao i učestvovao u studiji.

Iversen je predstavnik humane medicine u istraživačkoj grupi i veruje da je studija u velikoj meri ojačana interdisciplinarnošću. „Meta studija koju smo upravo objavili jasno pokazuje da organske metode uzgoja ne dovode do veće incidence plesni u usevima od konvencionalno uzgajanog žita, a donekle je suprotan slučaj: za dve vrste plesni postoje nije bilo razlike.“

Pored toga, studija je takođe otkrila brojne prednosti povezane sa organskim uzgojem.

„Istraživanje organski uzgojene hrane sprovodi se dugi niz godina i mnogi ljudi veruju da je ova vrsta uzgoja dobra i za stoku i za farmere — i za ljudsko zdravlje — ali nismo bili sasvim sigurni u ovo drugo.

„Sada izgleda kao da organski uzgojeno voće i povrće ima povoljniji sadržaj antioksidanata i mikronutrijenata od poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na konvencionalni način, a to može biti dobro i za vas i za mene“, kaže Iversen.

Iversen veruje da će studija imati velike posledice.

„Mit da organski uzgoj ima veći rizik da bude pogođen buđom sada je u velikoj meri opovrgnut. U svakom slučaju, to ne bi trebalo da oslabi poruku da se organska proizvodnja hrane preporučuje“, kaže Iversen, dodajući da su ovi nalazi veoma iznenađujuće i imaju težinu, budući da su zasnovane na velikom broju dobro dokumentovanih nalaza iz različitih delova sveta.

Iversen i njegove kolege su prethodno sproveli randomizovanu, kliničku studiju među studentima univerziteta, gde su takođe otkrili da je organski uzgojena hrana povoljnija u poređenju sa poljoprivrednim proizvodima koji se uzgajaju na normalan način.

„Trenutno sprovodimo novu randomizovanu studiju, koja ispituje dve grupe trudnica: jedna grupa jede organsku hranu, dok druga jede običnu hranu tokom trudnoće. Zatim ćemo sprovesti detaljnu studiju o efektu organske hrane. unos i za majke i za bebe tokom dve godine nakon rođenja svake bebe“, objašnjava on.

Per Ole Iversen je igrao dve uloge u opsežnoj meta studiji. „Učestvovao sam u odabiru studija koje će biti uključene. Osim toga, doprineo sam razmišljanjima sa lekarske tačke gledišta o tome kakve posledice bi studija mogla imati po zdravlje običnih ljudi.