Studija otkriva obećavajuću tehnologiju za lečenje sepse korišćenjem funkcionalnih magnetnih nanoklastera

Studija otkriva obećavajuću tehnologiju za lečenje sepse korišćenjem funkcionalnih magnetnih nanoklastera

Istraživački tim sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Ulsan predstavio je inovativnu tehnologiju koja može efikasno ukloniti agense odgovorne za upale u krvi van tela. Vođeni profesorima Joo Hun Kangom i Jinmioung Joo, u saradnji sa profesorom Jae Hiuk Leeom iz bolnice Bundang Nacionalnog univerziteta u Seulu, ova nova tehnologija se smatra ključnom za lečenje sepse, pružajući izuzetne terapeutske rezultate koji su simulirani uslovima stvarnih pacijenata.

Predstavljen u radu objavljenom u časopisu „Male metode“, tim je razvio klinički primenljiv uređaj za magnetno čišćenje krvi van tela koji koristi magnetne nanočestice obložene nanovezikulama dobijenim iz crvenih krvnih zrnaca. Korišćenjem superparamagnetnih nanoklastara, nova metoda pokazala je sposobnost brzog i efikasnog uklanjanja patogenih supstanci i povezanih agenasa koji izazivaju sepse. Rezultati pretkliničkih eksperimenata potvrdili su kliničku korisnost ove metode čišćenja krvi, pokazujući uspešno lečenje smrtonosno inficiranih bakteremičnih modela svinja, koji imaju slične karakteristike kao ljudi.

Profesor Kang ističe značajno smanjenje patogenih agenasa u krvi i organima, kao i poboljšanje hemodinamskih i hematoloških parametara, uz očuvanje i obnavljanje funkcija organa. Dodatno, nova tehnologija omogućava efikasno uklanjanje širokog spektra patogena i inflamatornih agenasa iz krvi i organa, bez potrebe za prethodnom dijagnozom, što dovodi do efikasnog lečenja.

Sepsa, kao sistemski nepravilan inflamatorni odgovor na infekciju, može izazvati ozbiljna oštećenja tkiva i organa zbog napada imunog sistema. Trenutno ne postoje efikasni farmakološki tretmani za ovaj ozbiljan zdravstveni problem.

Prethodna studija sprovedena 2022. godine takođe je fokusirala na razvoj slične tehnologije za čišćenje krvi van tela, ali je imala tehnička ograničenja koja su otežavala praktičnu primenu. Razvijanjem nove metode sinteze, istraživači su uspeli da sintetišu superparamagnetne nanoklastere koji poboljšavaju brzinu magnetizacije i uniformnost čestica.

Dalje istraživanje je potvrdilo da nova tehnologija može brzo ukloniti širok spektar patogena u modelima sepse svinja, uz visoke brzine protoka krvi. Ovaj napredak takođe obezbeđuje sigurnost pacijenata, minimizirajući potencijalne neželjene efekte kroz efikasno uklanjanje magnetnih nanočestica iz krvi.

Profesor Kang naglašava planove za sertifikaciju i implementaciju medicinskih uređaja zasnovanih na ovoj tehnologiji, kako bi se omogućila primena u medicinske svrhe. Cilj je razviti novu strategiju zdravstvene bezbednosti za reagovanje na različite vrste patogena bez prethodne dijagnoze, posebno u slučaju novih i mutiranih epidemija zaraznih bolesti.