Čini se da je Severna Koreja ispalila projektil u more, kažu Japan i Južna Koreja

Čini se da je Severna Koreja ispalila projektil u more, kažu Japan i Južna Koreja

Severna Koreja je izvršila lansiranje projektila u more u ponedeljak, saopštili su Japan i Južna Koreja. Ovo se desilo nekoliko sati nakon što je Severna Koreja najavila planove za lansiranje rakete u orbitu koja nosi svoj drugi vojni izviđački satelit.

Prethodno, Severna Koreja je obavestila japansku obalsku stražu o nameri da lansira „satelitsku raketu“ tokom perioda od ponedeljka do 3. juna.

Kancelarija japanskog premijera je ukinula raketnu uzbunu za ostrvo Okinava nakon ovog lansiranja Severne Koreje, navodeći da se veruje kako projektil nije bio usmeren prema tom regionu.

U novembru prošle godine, Severna Koreja je poslala svoj prvi vojni izviđački satelit u orbitu kao deo napora za izgradnju svemirske mreže za nadzor, s ciljem suočavanja sa onim što naziva sve većim vojnim pretnjama koje dolaze od SAD. Kim Džong Un, lider Severne Koreje, je kasnije izjavio na sastanku vladajuće stranke da će zemlja lansirati tri dodatna vojna špijunska satelita do 2024. godine.

UN zabranjuje Severnoj Koreji sprovođenje bilo kakvih lansiranja satelita, smatrajući ih pokrićem za testiranje tehnologije raketa dugog dometa. Iako Severna Koreja tvrdi da ima pravo da lansira satelite i testira rakete, Kim ističe da će špijunski sateliti omogućiti njegovoj vojsci bolje praćenje vojnih aktivnosti SAD i Južne Koreje, kao i jačanje pretnje koju predstavljaju nuklearne rakete.

Severna Koreja pruža informacije Japanu o lansiranju, s obzirom na to da japanska obalska straža koordinira i distribuira informacije o pomorskoj bezbednosti u istočnoj Aziji.