Ukrajina dobija više raketa protivvazdušne odbrane iz Španije za borbu protiv smrtonosnih ruskih bombi

Ukrajina dobija više raketa protivvazdušne odbrane iz Španije za borbu protiv smrtonosnih ruskih bombi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u ponedeljak iz Španije obezbedio dodatne rakete protivvazdušne odbrane kako bi pomogao u suočavanju sa Rusijom koja, prema njegovim rečima, mesečno lansira oko 3.000 bombi na Ukrajinu tokom već treće godine trajanja rata.

Zelenski je istakao da je Ukrajini hitno potrebno još sedam američkih sistema protivvazdušne odbrane Patriot kako bi zaštitila elektroenergetsku mrežu, civilne oblasti i vojne ciljeve od razornih kliznih bombi koje Rusija koristi, a koje izazivaju velika razaranja.

Klizne bombe, teške bombe iz sovjetskog doba, opremljene su preciznim sistemima za navođenje i lansirane iz aviona van dometa protivvazdušne odbrane. Njihova težina prelazi tonu, a prilikom eksplozije stvaraju ogromne krater.

U Harkovu su potrebna dva sistema Patriot kako bi se zaštitila severoistočna oblast od ruskih napada. Zelenski je naveo da je napad kliznom bombom na tržni centar u Harkovu rezultirao brojnim žrtvama, a dodatno opteretio već iscrpljenu vojsku Ukrajine koja se bori protiv prodora Rusije u delimično okupiranu istočnu oblast Donjecka.

Zelenski i španski premijer Pedro Sančez su potpisali bilateralni bezbednosni sporazum kojim je predviđeno pružanje vojne pomoći Ukrajini u iznosu od milijardu evra do 2024. godine i 5 milijardi evra do 2027. godine.

Sistemi Patriot su vođeni raketni sistemi zemlja-vazduh koji su prvi put korišćeni 1980-ih i sposobni su za dejstvo protiv aviona, krstarećih raketa i balističkih raketa manjeg dometa. Iako su skupi, efikasni su i traženi u vojskama širom sveta.

Evropske zemlje su bile oprezne u slanju sistema Patriot u Ukrajinu iz straha da bi im samima mogli zatrebati.

Nakon potpisivanja sporazuma, Zelenski je istakao da je podrška od strane Španije više nego ikada neophodna zbog nastavka agresije Rusije nakon više od dve godine rata.

U međuvremenu, procena zapadnih obaveštajnih službi ukazuje da je ruska ofanziva na Harkov izgubila zamah, a teritorijalna kontrola je fragmentisana i nespojena.

Ukrajinske snage su uspele da ostvare „borbenu kontrolu“ nad područjima koja su bila zahvaćena ruskom invazijom, što predstavlja najveći vojni test za Ukrajinu od ruske invazije u punom obimu u februaru 2022. godine.