Istraživanja pokazuju da su bubrezi preminulih donora koji su bili na dijalizi suboptimalni

Istraživanja pokazuju da su bubrezi preminulih donora koji su bili na dijalizi suboptimalni

Prijem bubrega od preminulog donora koji je bio na dijalizi povezan je sa povećanom incidencom odložene funkcije grafta, prema studiji objavljenoj na internetu 23. maja u JAMA-i.

Iumeng Ven, MD, Ph.D., sa Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoru, i kolege uporedili su rezultate primaoca transplantacije koji su primili bubrege od preminulih donatora koji su bili podvrgnuti dijalizi pre donacije bubrega sa primaocima bubrega od preminulih donora koji nisu bili podvrgnuti dijalizi u retrospektivna kohortna studija koja koristi podatke od 58 američkih organizacija za nabavku organa.

Među donorima sa transplantiranim bubrezima, 514 je podvrgnuto dijalizi pre transplantacije i upareno je sa 514 koji nisu bili na dijalizi. Istraživači su otkrili da u poređenju sa transplantacijom bubrega od donatora koji nisu dobili dijalizu, transplantacija bubrega od donatora koji su primili dijalizu pre donacije imaju povećan rizik za odloženu funkciju grafta (59,2 prema 24,6%; prilagođeni odnos šansi, 4,17).

U proseku praćenja od 34,1 meseca, stope incidencije se nisu značajno razlikovale za neuspeh transplantata od svih uzroka, neuspeh transplantata koji je ocenjen sa smrtnim ishodom ili smrt za transplantacije od donatora koji su dobili dijalizu pre donacije u odnosu na donatore koji nisu dobili dijalizu.

„Buduća istraživanja bi trebalo da istraže da li su veće stope nabavke i prihvatanja bubrega od preminulih donatora koji su primili dijalizu povezane sa kraćim vremenima čekanja i boljim ishodima za pacijente“, pišu autori.