SZO pokrenula novi mehanizam finansiranja za brže i fleksibilnije raspoređivanje sredstava

SZO pokrenula novi mehanizam finansiranja za brže i fleksibilnije raspoređivanje sredstava

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pokrenula je u nedelju novi mehanizam finansiranja koji ima za cilj da prikupi 7 milijardi dolara za brže i fleksibilnije raspoređivanje sredstava. Tradicionalno oslanjanje SZO na obaveze svojih 194 države članice često dolazi sa uslovima i kratkim rokovima, što može otežati pravovremeno reagovanje na hitne potrebe.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da će ovaj mehanizam doprineti budžetu agencije, koji iznosi 11,1 milijardu dolara za period od četiri godine do 2028. godine.

„Investiciona runda ima za cilj da mobiliše preostalih 7 milijardi dolara“, rekao je Tedros na otvaranju događaja u Ženevi. Agencija planira da sredstva prikuplja od javnih i privatnih donatora, uključujući fondacije.

„Umesto da čekamo sredstva tokom četiri godine, ne znajući kada će doći ili koliko će doći u bilo kom trenutku, investiciona runda ima za cilj da obezbedi to finansiranje unapred“, dodao je Tedros.

Ova inicijativa će omogućiti SZO da pravi dugoročne planove i zapošljava potrebne ljude na osnovu sigurnijih ugovora. Sastanak za obezbeđivanje sredstava biće održan u novembru, a SZO i zemlje koje sponzorišu ovu inicijativu intenzivno lobiraju kako bi postigli cilj od 7 milijardi dolara.