Đurić: Rezolucija o Srebrenici gazi Dejton, rezultat glasanja signal onima koji bi Kosovo u UN

Đurić: Rezolucija o Srebrenici gazi Dejton, rezultat glasanja signal onima koji bi Kosovo u UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da je donošenje rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, politički iskorišćena kako bi se zgazio Dejtoski sporazum a da je rezultat glasanja signal onima koji bi pokušali da „uguraju“ Kosovo u UN da će se suočiti sa velikim otporom.

Đurić je gostujući u jutarnjem programu televizije Hepi kazao da je Rezolucija o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici „pokušaj da se posvađaju Srbi i Bošnjaci“ jer o njoj nije postignut konsenzus unutar Bosne i Hercegovine, kao i da se region okrene ka prošlosti i pokušaj da se nanese velika šteta a da su prekršena i pravila UN.

Srpski šef diplomatije kazao je da su pojedeni zazgovornici rezolucije pokušali da države članice UN obmanu pred glasanje i, između ostalog, lažnom pričom da će Srbija glasati za rezoluciju ili da će makar biti uzdržana, a da „izvodi cirkus“ za unutrašnju potrebu.

„Ali, istina nije mogla biti više različita, išli smo i kucali na vrata svake članice, čak i kosponzora same rezolucije zbog čega smo imali situaciu da nekoliko kosponzora nije glasalo za nju. To govori koliki je pritisak bio na pojedine zemlje da podrže nešto o čemu nisu znali bilo šta“, kazao je.

On je dodao da kampanja tj. diplomatska akcija koju je predvodio predsednik Srbije Aleksandar Vučuć a u njoj učestvovalo celo Ministarstvo spoljnih poslova i ostatak Vlade Srbije, donela trajne koristi.

„Podigli smo profil Srbije u međunarodnoj zajednici i osvežili i osnažili kontakte sa mnogim malim i ostrvskim zemljama. A ove godine će se održati i samit tih ostrvskih zemalja i na njemu će kao gosti učestvovati izlanici Srbije. Nama je svaka zemlja važna i stvaramo prijatelje koji su dragoceni za nas zbog teme Kosova i Metohije, i za ovu temu ali i za ekonomske teme“, kazao je Đurić.

Na pitanje zašto se o rezoluciji glasalo prostom većinom šef srpske diplomatije rekao je da je i način glasanja samo „jedan od trikova“ koji su predlagači primenili kako bi ona bila usvojena na Generalnoj skupštini UN.

„Podveli su (rezoluciju) pod temu ‘kultura mira’, kao kulturnu tema, kao nešto o čemu, pošto nije pitanje za globalnu bezbednost, ne bi trebalo da se izjašnjava apsolutna većina, već prosta i to od prisutnih i od onih koji glasaju ‘za’ ili ‘protiv’. Međutim, ja se ne bih radovao da sam na njihovom mestu jer 5,3 milijarde ljudi živi u državama koje ne prihvataju rezoluciju“, naglasio je Đurić.

On je dodao da baš tu leži dodatna korist rezultata glasanja o Rezoluciji o UN kada se odnosi na temu Kosova jer to što je Srbija „uspela da privoli“ na svoju stranu 107 zemalja na tako teškoj temi kao što je genocid, signal je onima koji bi možda pokušali da uguraju Kosovo u UN, da će se suočiti sa velikim otporom.

„Imamo neverovatnu mrežu prijateljstava sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih. Naš zadatak je da stvorimo od toga komparativnu prednost, što će da koristi ne samo Srbiji, već i regionu i EU“, kazao je Đurić.