Presuda Međunarodnog suda pravde protiv izraelske ofanzive u Rafi

Presuda Međunarodnog suda pravde protiv izraelske ofanzive u Rafi

Najviši sud Ujedinjenih nacija izdao je presudu kojom nalaže Izraelu da obustavi svoju vojnu ofanzivu u gradu Rafah u južnoj Gazi. Ova odluka dolazi usred sve veće međunarodne osude operacije, dok američki zvaničnici opisuje ofanzivu kao ograničenu i ciljanu.

Odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Hagu dodatno je pojačala pritisak na Izrael, koji se već suočava sa sve većom izolacijom. Nekoliko zemalja, uključujući Norvešku, Irsku i Španiju, najavilo je da će priznati palestinsku državu. Glavni tužilac posebnog međunarodnog suda takođe je zatražio izdavanje poternice za izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i lidere Hamasa.

Dok Bajdenova administracija izražava protivljenje velikoj ofanzivi u Rafi, istovremeno tvrdi da su izraelski potezi do sada bili ograničeni i ciljano usmereni. Američki zvaničnici insistiraju da izraelske akcije nisu prešle crvene linije koje bi dovele do ozbiljnijih posledica.

Jake Sullivan, savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, izjavio je da su izraelske vojne operacije bile fokusirane i nisu uključivale velike operacije u gustim urbanim područjima. Uprkos tome, Bela kuća je pauzirala isporuku određenih bombi Izraelu, uključujući one koje mogu izazvati velike civilne žrtve.

Presuda ICJ-a zahteva od Izraela ne samo obustavu ofanzive, već i povećanje humanitarne pomoći i omogućavanje pristupa istražiteljima ratnih zločina u Gazi. Međutim, ne postoji mehanizam koji bi prisilio Izrael da se povinuje ovoj odluci, a izraelski zvaničnici nisu pokazali nameru da promene kurs nakon presude.

Američki državni sekretar Antoni Blinken ponovio je zabrinutost SAD zbog vojnog napada na Rafu, naglašavajući potrebu za zaštitom civilnog stanovništva i tražeći alternativne načine za rešavanje pretnje Hamasa.