Marija Zaharova: Rezolucija o Srebrenici je politički motivisana i antisrpska

Marija Zaharova: Rezolucija o Srebrenici je politički motivisana i antisrpska

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, izjavila je da rezolucija o „genocidu“ u Srebrenici, koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, ima izrazito politizovan i antisrpski karakter. Prema njenim rečima, iza humanitarnih razloga krije se namera da se puna odgovornost za sukob prebaci na srpski narod.

Zaharova je naglasila da postoji namera da se srpski narod kazni zbog svog slobodoumlja, nezavisnosti i odbijanja da se pokori naredbama NATO-a. Smatra da će rezolucija samo produbiti postojeće nesuglasice i povećati potencijal za sukobe na Balkanu. Dodala je da je ugrožen i Dejtonski mirovni sporazum, koji predstavlja osnovu državnosti Bosne i Hercegovine.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih. Zaharova je istakla da je više država bilo uzdržano ili protiv rezolucije nego što je glasalo za nju, što pokazuje da je samo 43% zemalja članica podržalo rezoluciju, dok je čak 57% bilo protiv ili uzdržano.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je već izrazio svoje nezadovoljstvo rezultatom glasanja, ističući da je ceo kolektivni Zapad bio protiv Srbije. Vučić je naveo da su Srbiju potcenili i da su mnoge velike zemlje vršile pritisak na druge zemlje da glasaju za usvajanje rezolucije.

Zaharova je zaključila da će rezolucija samo dodatno destabilizovati region Balkana i produbiti postojeće nesuglasice, umesto da doprinese pomirenju i stabilnosti. Izrazila je zabrinutost zbog mogućih posledica po Dejtonski sporazum i naglasila potrebu za promišljenijim pristupom u rešavanju pitanja vezanih za prošlost Balkana.