Bajden izbegava „mirovnu konferenciju“ Zelenskog

Bajden izbegava „mirovnu konferenciju“ Zelenskog

Američki predsednik Džo Bajden će preskočiti mirovni samit koji je promovisao ukrajinski Vladimir Zelenski u Švajcarskoj sledećeg meseca, birajući da umesto toga prisustvuje skupu sredstava u Los Anđelesu sa Džordžom Klunijem i Džulijom Roberts, izvestio je Blumberg u četvrtak.

Konferencija bi trebalo da se održi od 15. do 16. juna u odmaralištu Burgenstok u blizini Lucerna. Međutim, Bajden bi trebalo da prisustvuje prikupljanju sredstava 15. juna i otputovaće pravo u Los Anđeles sa samita G7 u Italiji tog dana, prenela je novinska agencija, pozivajući se na „ljude upoznate sa ovim pitanjem“.

Potpredsednica Kamala Haris neće prisustvovati umesto Bajdena, dodao je Blumberg.

Uprkos tome što je najavljen kao „mirovna konferencija“, švajcarski samit neće uključivati razgovore između Rusije i Ukrajine. Zelenski je na sastanak pozvao više od 160 zemalja, sa izuzetkom Rusije.

Zelenski, čiji je mandat predsednika istekao ove nedelje, verovatno će iskoristiti sastanak da predstavi svoju predloženu mapu puta za okončanje sukoba sa Rusijom. Dokument od deset tačaka zahteva potpuno povlačenje ruskih snaga sa svih teritorija koje Ukrajina smatra svojim, da Moskva plati reparacije i da se ruski zvaničnici suoče sa sudom za ratne zločine.

Rusija je odbacila plan kao „odvojen od stvarnosti“. Obraćajući se novinarima ranije ovog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da, iako je Moskva spremna za ozbiljne razgovore, Kijev planira da „okupi što više nacija, ubedi sve da su najbolji predlog uslovi ukrajinske strane, a zatim ga pošalje nama u formi ultimatuma“.

Očekuje se da će na konferenciji na neki način učestvovati oko 70 zemalja, a prisustvo su potvrdili nemački kancelar Olaf Šolc i kanadski premijer Džastin Trudo među šefovima država.

Kina, međutim, neće učestvovati. Ministar spoljnih poslova Vang Ji i savetnik brazilskog predsednika Celso Amorim objavili su u četvrtak zajedničko pismo u kojem objašnjavaju da bi više voleli da se konferencija „održi u odgovarajuće vreme koje priznaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana, kao i poštenu diskusiju o svi mirovni planovi.”

Zelenski je prošle nedelje rekao za CNN da želi da Kina učestvuje na konferenciji zbog percipiranog „uticaja Pekinga na Rusiju“.