Predstavljena aplikacija „Help Hendikep“ za unapređenje kretanja osoba sa invaliditetom

Predstavljena aplikacija „Help Hendikep“ za unapređenje kretanja osoba sa invaliditetom

Aplikacija „Help Hendikep“, namenjena osobama sa invaliditetom u Srbiji koje se otežano kreću ili koriste kolica, a koja pruža jedinstvenu bazu pristupačnih lokacija, bilo da je reč o institucijama, kompanijama i udruženjima, sa ciljem da unapredi svakodnevnu mobilnost osoba sa invaliditetom i njihovu uključenost u društvene aktivnosti, predstavljena je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Tvorac aplikacije, IT inženjer Miloš Resanović, rekao je da je ideja za aplikaciju nastala nakon što je shvatio da u Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, od čega 56 odsto ima problema pri hodanju ili penjanju uz stepenice, a njih 120.000 ima veoma otežano kretanje i koristi neku vrstu pomagala.

„Problemi sa kojima se oni najčešće suočavaju su teškoće prilasku raznim vrstama objekata“, rekao je on i dodao da se osobe sa invaliditetom najčešće sreću sa problemom pri pronalaženju parking mesta, odgovarajućeg lifta i toaleta, navodeći da zbog manjka informacija na internetu pronalazak pristupačnih lokacija dugo traje.

Aplikacija „Help hendikep“, kako je dodao nudi nalaženje lokacija prilagođenih osobama sa invaliditetom na celoj teritoriji Srbije, na kojoj se nalaze razne vrste objekata – od zdravstvenih ustanova i centara lokalne samouprave, preko raznih institucija do hotela, ugostiteljskih objekata, apoteka, benzinskih pumpi, prodavnica i tržnih centara.

On je naveo da korisnik može da pretražuje lokacije po nazivu, ali i da odabere grad u kome pretražuje i odabere kategoriju lokacije, kao i da izabere neophodne karakteristike lokacije.

„Aplikacija nudi ime firme ili institucije, adresu lokacije, sliku objekta, najbližu putanju do objekta, kilometražu do tamo i vreme potrebno da se stigne automobilom do izabrane lokacije“, kazao je Resanović.

On je objasnio da je uspostavljena saradnju i sa Parking servisom u Beogradu, kako bi se podigao nivo pristupačnosti usluge za osobe sa invaliditetom, odnosno omogućila informacija o slobodnim parking mestima.

Resanović je kazao i da se radi i na tome da se dobiju informacije o parkiralištima i u drugim gradovima Srbije.

Korisnicima je omogućeno i da ostavljaju komentare u vezi sa lokacijama koje nudi aplikacija, kako bi informacije o njoj mogle da se ažuriraju i unaprede.

„Aplikacija je namenjena i kompanijama i institucijama koje žele da podele podatke o svojim pristupačnim lokacijama“, kazao je on i dodao da se razmatra uvođenje pomoći na aplikaciji i za one koji imaju probleme sa vidom i sluhom, a u planu je i izrada Android i IOS aplikacije. ;

Aplikacija, razvijena u saradnji sa Centrom za digitalnu transformaciju PKS, je besplatna i omogućuje brz pristup informacijama o pristupačnim lokacijama u čitavoj Srbiji.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju PKS Predrag Nikolić istakao je da će aplikacija pored pomoći osobama sa invaliditetom omogućiti i kompanijama i institucijama da u praksi pokažu da poštuju principe humanosti i jednakosti.

On je istakao da će Centra za digitalnu transformaciju PKS i dalje biti otvoren za ovakve inicijative i poručio da se od strane PKS možete dobiti konkretnu pomoć u povezivanju sličnih ideja sa privredom, kako bi što pre dobile svoju praktičnu primenu.

Predstavnica institucije Zaštitnika građana Olja Jovičić smatra da će aplikacija biti od velike koristiti osobama sa invaliditetom.

„Društvo kojem težimo postaćemo samo onda kada svakom pojedincu omogućimo aktivan i samostalan život sa jednakim pravima za sve. To je cilj svih nas“, poručila je Jovičić.