Politiko: Curenje podataka o 9.000 radnika EU parlamenta

Politiko: Curenje podataka o 9.000 radnika EU parlamenta

Više od 9.000 zaposlenih u Evropskom parlamentu žrtve su curenja podataka iz te institucije.

Radi se o podacima o ličnim kartama, izvodima iz matičnih knjiga rođenih, diplomama, istoriji zaposlenja, medicinskim kartonima, podacima o osiguranju, kao i dokazima o radnom iskustvu u poslednjih deset godina.

Kako je tada saopšteno, podaci o oko 9.000 zaposlenih procureli su iz onlajn aplikacije za zapošljavanje pod nazivom „LJUDI“ (PEOPLE),

Skoro mesec dana kasnije, asistenti u Evropskom parlamentu, uznemireni zbog povrede ličnih podataka, traže odgovore, piše Politiko.

U elektronskom pismu koju je u četvrtak poslao Komitet akreditovanih parlamentarnih pomoćnika (APA), koji predstavlja oko 2.000 asistenata unutar institucije, navedeno je da su zatražili od predsednika parlamenta Roberte Metsole i najviših državnih službenika više informacija o tome koje su korake preduzeli kako bi zaštitili podatke o ličnosti i bezbednosne rizike izazvane curenjem podataka.

Politiko je razgovarao sa trojicom radnika EU Parlamenta koji su žrtve curenja informacija, šokiranih nedostatkom komunikacije sa nadležnima, ali i neradom institucije.

„Ljudi su izuzetno uznemireni, dok su sa druge strane stigla samo dva mejla od „generalnog direktora“ bez imena, bez instrukcija, izvinjenja, naznaka bilo koje vrste“, rekao je Stefan De Koning, parlamentarni pomoćnik holandske poslanice liberala Sofi in’t Veld.

Parlament je u sredu poslao pismo hiljadama žrtvama sa konkretnim detaljima o tome koji su lični podaci procurili. U četiri mejla koje su videli novinari tog lista, navodi se da su kompromitovani podaci o ličnim kartama ili pasošima, krivičnim dosijeima, potvrde o obrazovanju i građanski status pojedinaca.

„Stručnjaci Parlamenta za sajber bezbednost, kao i luksemburška policija, nastavljaju da sprovode dubinske analize kako bi razjasnili sve okolnosti u vezi sa kršenjem“, navodi se u tom pismu.