Britanski ministar odbrane kaže da obaveštajci imaju dokaze o kineskoj smrtonosnoj pomoći Rusiji

Britanski ministar odbrane kaže da obaveštajci imaju dokaze o kineskoj smrtonosnoj pomoći Rusiji

Britanski ministar odbrane Grant Šaps optužio je u sredu Kinu da obezbeđuje ili se sprema da Rusiji pruži smrtonosnu pomoć koju Moskva koristi u njenom ratu protiv Ukrajine, navodi Rojters.

Šaps je na konferenciji u Londonu rekao da odbrambeni obaveštajci SAD i Velike Britanije imaju dokaze da „smrtonosna pomoć sada ili će tekti iz Kine u Rusiju i Ukrajinu, mislim da je to značajan razvoj događaja“.

Shapps nije pružio dokaze koji bi podržali svoju tvrdnju.

„Trebalo bi da budemo zabrinuti zbog toga jer bi u ranijim danima ovog rata Kina želela da se predstavi kao umereni uticaj na” ruskog predsednika Vladimira Putina, dodao je on.

Kineska ambasada u SAD saopštila je prošlog meseca da nije obezbedila oružje, dodajući da „nije proizvođač ili strana uključena u ukrajinsku krizu“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ranije da je Kina glavna zemlja koja Rusiji daje mogućnosti da vodi rat protiv Ukrajine snabdevajući Rusiju elektronikom i tehnologijama za proizvodnju raketa, dronova i drugog naoružanja.

Slično mišljenje je iznela Trejsi Njuel, vršilac dužnosti zamenika šefa Misije SAD pri OEBS-u, napominjući da Kina ne može da tvrdi da je neutralna strana u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine, pošto je najveći snabdevač ruske odbrambene industrije.