Japan reaguje na kinesku pretnju zbog Tajvana

Japan reaguje na kinesku pretnju zbog Tajvana

Japan je podneo žalbu protiv kineskog ambasadora u Tokiju nakon što je izaslanik upozorio da će japanski narod biti „doveden u vatru“ ako njihova vlada planira da podrži tajvanski pokret za nezavisnost.

„Smatramo da je krajnje neprikladno da jedan ambasador stacioniran u Tokiju da takav komentar i odmah smo uložili oštar protest protiv toga“, rekao je novinarima u sredu glavni sekretar japanske vlade Jošimasa Hajaši.

Hajaši je dodao da je japanska vlada dosledno pozivala da se pitanja oko Tajvana rešavaju mirnim putem, kroz dijalog. „Mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza važni su ne samo za bezbednost naše zemlje, već i za stabilnost međunarodne zajednice u celini“, rekao je on.

Hajaši je dao svoje komentare kao odgovor na upozorenje kineskog ambasadora Vu Jianghaoa, koji je u ponedeljak govorio o prisustvu japanske delegacije na inauguraciji novoizabranog predsednika Tajvana Lai Ching-tea. „Kada zemlja Japan bude vezana za tenkove koji planiraju da podele Kinu, japanski narod će biti doveden u vatru“, rekao je Vu publici među kojima je bio i bivši japanski premijer Jukio Hatojama.

Kineski zvaničnici su Laija nazvali „opasnim separatistom“ i napalili su se posetama američkih poslanika i drugih stranih političara Tajpeju. Peking je obećao da će se ponovo ujediniti sa Tajvanom – samoupravnim ostrvom koje smatra otcepljenom provincijom – silom, ako bude potrebno.

Kinesko-japanske tenzije su eskalirale poslednjih meseci. Kineska vlada pozvala je japanskog i filipinskog ambasadora u aprilu, nakon što su njihovi lideri prisustvovali samitu u Vašingtonu i optužili Peking za „opasno i agresivno ponašanje“ u Južnom kineskom moru.

Najnoviji spor dolazi samo nekoliko dana pre nego što je planiran trilateralni samit kineskih, japanskih i južnokorejskih lidera u Seulu. Kineska ambasada u Tokiju istakla je važnost kinesko-japanskih odnosa, rekavši: „pitanje Tajvana je srž ključnih interesa Kine. Vezano je za političku osnovu kinesko-japanskih odnosa i osnovno poverenje između dve zemlje. To je nepremostiva crvena linija.”

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova pohvalilo je Hajašijev ukor kineskog ambasadora u sredu, rekavši da „pozdravlja pažnju međunarodne zajednice na situaciju u Tajvanskom moreuzu i sve akcije koje će pomoći u održavanju regionalnog mira“.