Netanjahu optužio MKS za „antisemitizam“

Netanjahu optužio MKS za „antisemitizam“

Benjamin Netanjahu optužio je Međunarodni krivični sud (MKS) da je postavio „opasan presedan“ nakon što je njegov glavni tužilac Karim Kan zatražio naloge za hapšenje i za izraelskim premijerom i ministrom odbrane Joavom Galantom zbog navodnih ratnih zločina nad palestinskim civilima u Pojasu Gaze.

Netanjahu je u saopštenju u ponedeljak uveče rekao da „apsurdan” potez tužioca MKS „podriva pravo svake demokratije da se brani”, istovremeno insistirajući da sud „nema jurisdikciju nad Izraelom”.

„Gospodin. Khanova zloupotreba ovog ovlašćenja pretvoriće MKS u ništa drugo do farsu. On radi nešto drugo. On bezosjećajno poliva vatru antisemitizma koja besni širom sveta. Ovom zapaljivom odlukom gospodin Kan zauzima svoje mesto među velikim antisemitima u modernom vremenu“, rekao je Netanjahu.

Premijer je dalje izjavio da su Izraelske odbrambene snage (IDF) „najmoralnija armija na svetu“ koja se bori u „pravednom ratu bez premca“, prema hebrejskoj verziji izjave. Izrael je započeo svoju vojnu kampanju u Gazi kao odgovor na iznenadni napad Hamasa na njegove pogranične regione u oktobru 2023. godine, koji je odneo živote oko 1.200 ljudi, a oko 250 je oteto kao taoce.

Odgovor Zapadnog Jerusalima uključivao je teško bombardovanje Gaze praćeno velikom kopnenom operacijom, koja je još uvek u toku. Prema podacima ministarstva zdravlja palestinske enklave, 35.456 je ubijeno, a 79.476 ranjeno kao rezultat izraelskih vazdušnih napada i kopnene ofanzive.

Netanjahu je u ponedeljak rekao da je „sa gnušanjem“ odbacio, kako je rekao, Kanov pokušaj da stvori „izvrnutu i ​​lažnu moralnu ekvivalentnost“ između izraelske vlade i „genocidne terorističke organizacije“ Hamas. On je takođe naveo da ništa neće sprečiti Izrael da postigne „potpunu pobedu“ u Gazi.

Zajedno sa Netanjahuom i Galantom, Kan je takođe tražio naloge za hapšenje trojice najviših zvaničnika Hamasa, uključujući vođu palestinske oružane grupe Jahju Sinvara, komandanta njenog vojnog krila – Brigada Al Kasam – Mohameda Dijaba Ibrahima al Masrija i šefa Hamasov politički biro Ismail Haniieh.

Izrael nije član MKS-a i ne priznaje nadležnost suda, ali se država Palestina pridružila toj organizaciji 2015. Ako se izdaju poternice protiv Netanjahua i lidera Hamasa, bilo koja od 124 države članice suda biće obavezna da uhapsiti ih ako kroče na njihovu teritoriju.