Bioluminiscencija i 3D štampani implanti bacaju svetlo na interakcije između mozga i kičme

Bioluminiscencija i 3D štampani implanti bacaju svetlo na interakcije između mozga i kičme

Senzorni proces kao što je bol nije običan fenomen – to je simfonija neuronskih i vaskularnih interakcija koje orkestriraju mozak i kičmena moždina. Pokušaj da se ova simfonija secira fokusiranjem na jednu regiju je kao pokušaj razumevanja složene melodije slušanjem samo jednog instrumenta. Nepotpuno je, potencijalno obmanjujuće i može dovesti do pogrešnih zaključaka.

Uđite u tim vizionara Carnei Instituta. Njihova misija? Razviti alate koji omogućavaju neviđeno posmatranje neuronske i vaskularne aktivnosti u mozgu i kičmenoj moždini. Nedavno su se pozabavili dva kritična fronta: hardverom za snimanje i bioluminiscentnim (BL) molekularnim alatima.

Snimanje više organa tokom klinički relevantnih senzornih procesa je poznato kao izazov. Kao rezultat toga, do sada nije bilo metodoloških protokola i alata koji bi ponudili bilo kakve smernice o tome kako da se radi o snimanju više mesta tokom klinički relevantnog senzornog ponašanja. Kako je objavljeno u Neurophotonics, tim je konstruisao 3D štampane implantate mozga i kičmene moždine, revolucionišući hirurške implantacije i optički pristup.

Miniskopi koji se mogu nositi u kombinaciji sa univerzalnim implantatima za naprednu mikroskopiju ili optogenetsku stimulaciju sada omogućavaju prolaz iza pozornice do mozga i kičmene moždine.

BL snimanje prevazilazi ograničenja tradicionalnije fluorescentne mikroskopije. Nema više fotobeljenja, fototoksičnosti ili gubitka rezolucije zbog rasejanih signala pobude.

Tim je osmislio „BLmini“, modifikovani miniskop optimizovan za hvatanje ovih neuhvatljivih BL signala.

„Univerzalni“ implantati Carnei Instituta omogućavaju istovremeno akutno i hronično snimanje interakcija između mozga i kičme. Zamislite da gledate koncert uživo i iz orkestarske jame i sa balkona – sada to primenite na neuronska kola. BLmini, sa svojom smanjenom težinom, cenom i oblikom, je vrhunski izvođač, otkrivajući skrivene signale kao nikada ranije.

Ova koalicija 3D štampanih implantata, naprednih mikroskopskih alata i tehnika bioluminiscencije obećava izvan istraživanja bola. Neuropatski bol, senzorni poremećaji i motoričko ponašanje su na dohvat ruke. Dok reflektori sijaju na duet mozak-kičma, korak smo bliže otkrivanju simfonije čulnih fenomena.