Kvinta zabrinuta odlukom Prištine da ne pusti patrijarha SPC na Kosovo

Kvinta zabrinuta odlukom Prištine da ne pusti patrijarha SPC na Kosovo

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija EU na Kosovu zabrinute su odlukom Vlade Kosova da ne dozvoli patrijarhu SPC Porfiriju i njegovim arhijerejima da uđu na Kosovo i prisustvuju početku godišnjeg Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.

„Odluka Vlade Kosova je u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana, koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitete za sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a ova odluka nije u skladu sa obavezama Kosova u dijalogu sa EU“, navodi se u saopštenju Kvinte.

Kvinta očekuje od Vlade Kosova da „ispuni najviše standarde ljudskih prava kako u svom zakonskom okviru tako i u svom delovanju“.

„Takođe, da deluje u interesu svih svojih građana i da podržava svoje osnovne vrednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti“, dodaje se.

Ambasadori „pozivaju obe strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji i retorike koje bi mogle povećati tenzije i dovesti do incidenata“.

Podsećamo, vlasti u Prištini zabranile su patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na prostor Kosova i Metohije, kako bi prisustvovali zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.

Odluka da se zabrani dolazak u Pećku patrijaršiju je nerazumna i neprihvatljiva i u isto vreme je tačna slika položaja srpske crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, saopštila je Informativna služba SPC.

„Trebalo je da danas liturgiju služimo u svetoj Pećkoj patrijaršiji ali su aktuelne vlasti u Prištini zabranile da uđemo u nju i zatvorile vrata za nas“, rekao je poglavar SPC patrijarh Porfirije , nakon liturgije koju je služio sa episkopima i mitropolitima iz Srbije i dijaspore.

On je naglasio da „sve biva po promislu Božijem i da je u Gospodu svaka pobeda“.

„Zato smo sigurni da će se, po promislu Božijem, vrata Pećke patrijaršije otvoriti pre ili kasnije, ne samo za nas, već za sve ljude dobre volje“, poručio je patrijarh Porfirije