Vučić putuje u Njujork povodom sednice UN o rezoluciji o Srebrenici

Vučić putuje u Njujork povodom sednice UN o rezoluciji o Srebrenici

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da će otputovati u Njujork kako bi prisustvovao sednici Generalne skupštine UN povodom nacrta rezolucije o Srebrenici. Ovo najavljeno putovanje dolazi nakon Vučićeve izjave da će odgovoriti „kakav zaslužuju“ onima koji žele da optuže Srbe kao genocidan narod.

Na konferenciji za novinare održanoj sa komesarom za proširenje EU, Oliverom Varheljijem, predsednik Vučić istakao je da će Srbija poslati najveći tim u Njujork kako bi demonstrirala ozbiljnost i odgovornost u rešavanju ovog pitanja. Takođe je naglasio da će se Srbija, ukoliko neusaglašenost spoljne politike sa EU ne bude smetnja, truditi da otvori treći klaster i približi se otvaranju svih poglavlja do kraja godine.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, podržao je Srbiju ističući da se ne slaže sa kolektivnim kažnjavanjem jednog naroda te da se nada da će dalje videti Srbiju u EU. Varhelji će boraviti u Srbiji do 15. maja, gde će imati niz aktivnosti uključujući susrete sa predsednicom Narodne skupštine, premijerom i ministrima Vlade Srbije, kao i sa liderima političkih grupa.