Spasilačke ekipe počele su da uklanjaju kontejnere sa broda koji je srušio most u Baltimoru

Spasilačke ekipe počele su da uklanjaju kontejnere sa broda koji je srušio most u Baltimoru

Spasilačke ekipe u Baltimoru započele su proces uklanjanja kontejnera sa palube teretnog broda koji je srušio most Frensis Skot Ki, što predstavlja važan korak ka ponovnom otvaranju jedne od glavnih brodskih saobraćajnica u zemlji.

Uklanjanje kontejnera sa palube broda Dalija nastaviće se ove nedelje, dok su radnici već napredovali u uklanjanju delova mosta koji leže preko pramca broda, kako bi mu omogućili da se pomeri.

Ova operacija predstavlja deo napora Ujedinjene komande za odgovor na ključnom mostu, dok su do sada 32 plovila prošla kroz privremene kanale sa obe strane olupine.

Predsednik Džo Bajden je nedavno obišao iskrivljene ostatke mosta i porazgovarao sa porodicama poginulih radnika, dok se potraga za preostalim žrtvama i dalje nastavlja.

Zvaničnici se nadaju da će do kraja aprila uspostaviti alternativni kanal za plovila uključena u čišćenje otpada, dok se očekuje da će normalan kapacitet luke u Baltimoru biti obnovljen do kraja maja. Na licu mesta se nalazi više od 50 ronilaca i 12 dizalica kako bi se pomoglo u uklanjanju delova mosta i olupine sa ključnog plovnog puta.