Microsoft kaže da Kina koristi veštačku inteligenciju da unese podele u SAD

Microsoft kaže da Kina koristi veštačku inteligenciju da unese podele u SAD

Kina pojačava upotrebu sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom i lažnih naloga na društvenim mrežama kako bi rasplamsala podele u Sjedinjenim Državama i drugde, navodi se u najnovijem izveštaju Microsoftovog centra za pretnje.

Peking je „udvostručio“ ciljeve i povećao sofisticiranost svojih operacija uticaja, rekao je generalni menadžer Microsoft centra za analizu pretnji Klint Vots u izveštaju objavljenom kasno u četvrtak.

„Kina koristi lažne naloge na društvenim mrežama da bi anketirala birače o tome šta ih najviše deli kako bi sejala podele i eventualno uticala na ishod američkih predsedničkih izbora u svoju korist“, rekao je Vots u izveštaju.

„Kina je takođe povećala upotrebu sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom da bi ostvarila svoje ciljeve širom sveta“, kao i u SAD.

Kineske operacije uticaja nastavljaju da „oportunistički skaču“ na događaje kao što su iskakanje voza iz šina u Kentakiju i šumski požari na Mauiju kako bi promovisali nepoverenje u američku vladu, navodi se u izveštaju.

Anketa o kontroverznim američkim domaćim pitanjima „ukazuje na nameran napor da se bolje razume koja demografija američkih birača podržava koje pitanje ili stav i koje teme izazivaju najveće podele, uoči glavne faze predsedničkih izbora u SAD“, napisao je Vots.

U izveštaju je zaključeno da postoji malo dokaza da su operacije uticaja do sada uspele da utiču na mišljenja.

Centar za pretnje je krajem prošle godine izvestio da su nalozi društvenih medija „povezani“ sa kineskom vladom koristili naloge društvenih medija da bi se lažno predstavljali za američke glasače kako bi uticali na izbore na sredini mandata 2022.

„Ova aktivnost je nastavljena i ovi nalozi skoro isključivo objavljuju o domaćim temama koje izazivaju podele u SAD, kao što su globalno zagrevanje, granična politika SAD, upotreba droga, imigracija i rasne tenzije“, napisao je Vots.

„Oni koriste originalne video snimke, memove i infografike, kao i reciklirani sadržaj sa drugih političkih naloga visokog profila.

Microsoft je primetio porast upotrebe sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom koji se koristi za povećanje onlajn operacija uticaja povezanih sa Kinom usmerenih na predsedničke izbore na Tajvanu u januaru, navodi Vatts.

„S obzirom da se ove godine održavaju veliki izbori širom sveta, posebno u Indiji, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama, procenjujemo da će Kina, u najmanju ruku, kreirati i pojačavati sadržaj generisan veštačkom inteligencijom u korist svojih interesa“, napisao je Vots.

U Microsoftovom izveštaju se takođe navodi da je Severna Koreja počela da koristi veštačku inteligenciju za krađu kriptovalute, napad na lance snabdevanja i efikasnije prikupljanje vojnih obaveštajnih podataka.