Austrija snažno podržava Ukrajinu i zahteva kaznu za zločine Rusije

Austrija snažno podržava Ukrajinu i zahteva kaznu za zločine Rusije

Austrija je jasno izrazila svoju čvrstu podršku Ukrajini, ističući potrebu za kažnjavanjem Rusije zbog njenih zločina. Ministarstvo spoljnih poslova Austrije objavilo je na svojoj stranici na društvenoj mreži X:

„Zločini Rusije protiv Ukrajine ne smeju ostati nekažnjeni! Generalni sekretar Maršik je ponovo potvrdio našu nepokolebljivu podršku Ukrajini na današnjoj konferenciji ‘Vraćanje pravde za Ukrajinu’ u Hagu.“

Takođe je najavljeno da će Austrija obezbediti 100.000 evra za podršku radu specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za seksualno nasilje „u kontekstu sukoba u Ukrajini“.

Pre konferencije u Hagu, ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg naglasio je da svi zločini Rusije u Ukrajini treba da budu istraženi, a počinioci – kažnjeni.

„Od početka Putinovog brutalnog i agresivnog rata u Ukrajini, ponavljani su šokantni izveštaji o ratnim zločinima i kršenju ljudskih prava od strane ruskih vojnika, uključujući sistematsko korišćenje seksualnog nasilja nad ženama i devojkama. Ovi gnusni zločini moraju biti u potpunosti istraženi i počinioci privedeni pravdi“, rekao je ministar.

Austrija je takođe najavila da će izdvojiti 100 hiljada evra za dalju obuku ukrajinske policije i tužilaca u okviru projekta UN.

Međunarodna konferencija „Vraćanje pravde za Ukrajinu“ održana je u utorak u Hagu uz učešće 57 zemalja.