Novosadski SSP osuđuje rektora Univerziteta: Traži hitnu smenu zbog neetičkog ponašanja

Novosadski SSP osuđuje rektora Univerziteta: Traži hitnu smenu zbog neetičkog ponašanja

Večeras je Novosadski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) oštro osudio podršku rektora Univerziteta u Novom Sadu, Dejana Madića, blokadi Filozofskog fakulteta i zahtevima „studenata“ za izbacivanjem profesora Dinka Gruhonjića sa posla, te zatražio njegovu smenu.

Predsednik novosadskog SSP, Vladimir Vrsajkov, istakao je potrebu za „hitnom smenom rektora zbog neetičkog i neprofesionalnog delovanja na Univerzitetu“, ističući da je to posebno bitno u kontekstu kampanje za raspirivanje verske i nacionalne mržnje.

Vrsajkov je naglasio da stvaranje atmosfere predstavlja ozbiljnu zabrinutost, posebno s obzirom na trenutno stanje društva duboko ogrezlog u nasilju.

Rektor je podržao „studente“ koji protestuju na Filozofskom fakultetu, navodi se u saopštenju, te se ističe da su studenti zatražili izbacivanje profesora Gruhonjića na osnovu montiranog snimka koji nije iz ove godine.

Novosadski portal 021 preneo je rektorove izjave u kojima podržava okupljanje studenata i osuđuje govor mržnje, ali nije komentarisao autentičnost snimka koji je korišćen kao osnova za zahtev za Gruhonjićevim izbacivanjem.

SSP smatra da je hitna smena Madića sa mesta rektora neophodna kako bi se delimično umanjila ogromna šteta naneta ugledu Univerziteta u Novom Sadu, kao i da bi se pokazalo da je Univerzitet institucija zasnovana na akademskim vrednostima, a ne na političkim interesima.

Posle rektorove posete, student prorektor Damjan Vakanjac izjavio je da studenti privremeno napuštaju Filozofski fakultet.

Podrška Gruhonjiću stigla je i od njegovih kolega sa beogradskih fakulteta, a nakon toga su i sami studenti koji su podržali profesora dobili pretnje.

Ukupno gledano, situacija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu izazvala je značajnu pažnju i osudu javnosti.