Kongresmen iz Mičigena izaziva burne reakcije nakon kontroverznih komentara o pomoći za Gazu i Ukrajinu

Kongresmen iz Mičigena izaziva burne reakcije nakon kontroverznih komentara o pomoći za Gazu i Ukrajinu

Tim Volberg, kongresmen iz Mičigena, izazvao je kontroverzu svojim nedavnim komentarima o upotrebi novca za humanitarnu pomoć u Gazi i Ukrajini. Tokom sastanka sa građanima u Dandiju, Volberg je izjavio da bi Vašington trebalo da podrži ratne napore Izraela i Ukrajine umesto pružanja humanitarne pomoći, ističući potrebu za „brzim“ pobedama.

U video snimku koji je postao viralan na društvenim mrežama, Volberg je naglasio važnost podrške Izraelu i Ukrajini, nazivajući Izrael „najvećim saveznikom“ Sjedinjenih Američkih Država. Izrazio je stav da novac koji se troši na humanitarnu pomoć treba preusmeriti ka podršci ratnim naporima, koristeći Hirošimu i Nagasaki kao metafore za brzo okončanje sukoba.

Nakon što su njegovi komentari izazvali burnu reakciju javnosti, Volberg je tvrdio da su njegove reči pogrešno protumačene i da je koristio metaforu kako bi naglasio hitnost situacije. Ipak, stoji iza svojih uverenja, tvrdeći da će brže okončanje sukoba smanjiti broj nevinih života koji su ugroženi.

Ova izjava izazvala je široku raspravu o ulozi Sjedinjenih Američkih Država u međunarodnim sukobima i pružanju humanitarne pomoći, postavljajući pitanje prioriteta i strategija u spoljnoj politici.