Biogoriva bi mogla pomoći ostrvskim državama da prežive globalnu katastrofu, sugeriše studija

Biogoriva bi mogla pomoći ostrvskim državama da prežive globalnu katastrofu, sugeriše studija

Velika globalna katastrofa mogla bi da poremeti trgovinu tečnim gorivima koja se koriste za održavanje industrijske poljoprivrede, utičući na snabdevanje hranom ostrvskih država poput Novog Zelanda koje zavise od uvoza nafte.

Studija objavljena u časopisu Risk Analisis sugeriše da Novi Zeland i druge ostrvske zemlje koje zavise od uvezenog goriva mogu planirati buduće vanredne situacije tako što će povećati proizvodnju biogoriva iz lokalno uzgajanih useva (kao što je repica) i uzgajati useve koji su efikasniji u potrošnji goriva (kao što su pšenica i krompira nego mlečnih proizvoda).

U slučaju većeg poremećaja u uvozu tečnog goriva, rezultati su pokazali da bi Novi Zeland ostao bez svog uskladištenog dizela u roku od nekoliko nedelja (uz uobičajenu upotrebu) ili meseci (sa striktnim racionisanjem).

Ulaganje u rafinerije biodizela od repice ili obnovljivog dizela moglo bi da obezbedi snabdevanje za minimalne potrebe zemlje za tečno gorivo za poljoprivredu. Osim toga, gorivo bi se moglo uštedjeti uzgajanjem pšenice ili krompira umjesto energetski intenzivnijeg mljekarstva.