ISV: Rusija se sprema za konvencionalni sukob velikih razmera sa NATO-om

ISV: Rusija se sprema za konvencionalni sukob velikih razmera sa NATO-om

Nekoliko ruskih finansijskih, ekonomskih i vojnih pokazatelja sugeriše da se Rusija priprema za konvencionalni sukob velikih razmera sa NATO-om, ne neposredno, ali verovatno u kraćem vremenskom roku nego što su neki zapadni analitičari prvobitno pretpostavili, saopštio je Institut za proučavanje rata (ISV.

ISV veruje da Putin verovatno pokušava da postavi uslove za stabilizaciju dugoročne finansijske pozicije Rusije na višem nivou vladinih rashoda. Međunarodni monetarni fond je ocenio da će ruski BDP u 2024. porasti za 2,6 odsto i izvestio da je BDP Rusije rastao brže od svih ekonomija zemalja Grupe sedam (G7) 2023. godine.

Vremenski okvir za rekonstituisanje značajne ruske konvencionalne vojne pretnje u velikoj meri zavisi od finansijskih resursa koje je Putin spreman da stavi protiv vojnih napora. On verovatno razume da bi finansijski obračuni protiv bogatih industrijalaca silovika (ruskih moćnika sa političkim uticajem) mogli da ugroze politički odnos koji je Putin izgradio sa njima i da pokušava da ublaži te posledice.

U izveštaju se naglašava da su Putinovi pokušaji da postavi uslove za stabilizaciju ruske ekonomije i finansija najverovatnije deo ruskih finansijskih i domaćih priprema za potencijalni budući sukob velikih razmera sa NATO-om, a ne samo za dugotrajni rat u Ukrajini.

Ruska vojska nastavlja da preduzima strukturne reforme kako bi istovremeno podržala rat u Ukrajini, dok dugoročno proširuje ruske konvencionalne sposobnosti u pripremi za potencijalni budući sukob velikih razmera sa NATO-om, navodi se u izveštaju.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je izneo nekoliko tekućih napora da se ojačaju konvencionalni vojni kapaciteti Rusije, „verovatnije kao deo dugoročnih napora Rusije da se pripremi za potencijalni konvencionalni rat sa NATO-om nego kao deo rata protiv Ukrajine“.

ISV veruje da Rusiji trenutno nedostaju ljudstvo, vojna infrastruktura i kapaciteti za obuku da adekvatno popune nekoliko potpuno novih divizija u formacije na nivou vojske do potpune snage u bliskom ili srednjem roku.

Analitičari ISV-a su takođe dodali da bi tekuće kadrovske promene u ruskom ministarstvu odbrane mogle biti dalji pokazatelji dugoročnih priprema Rusije za sukob.