Nemačka se rastaje sa Adidasom: Nike će snabdevati nacionalne timove od 2027. godine

Nemačka se rastaje sa Adidasom: Nike će snabdevati nacionalne timove od 2027. godine

U iznenađujućem obrtu, Nemački fudbalski savez (DFB) najavio je u četvrtak da će se rastati sa dugogodišnjim partnerom Adidasom, a umesto toga, sve nemačke reprezentacije snabdevaće američki gigant sportske odeće Nike od 2027. godine.

Ovaj neočekivani potez označava kraj dugotrajne saradnje između Nemačke i Adidasa koja traje oko 70 godina. Novi ugovor sa Nikeom proteže se do 2034. godine i označava novu eru za nemački fudbal.

Muški tim Nemačke, koji je do sada koristio Adidasovu opremu, sada će se preseliti na Nike opremu, dok će Adidas ostati zauvek ukorenjen u istoriji nemačkog fudbala.

Odluka DFB-a o prelasku na Nike navodno je vođena finansijskim faktorima, ali i vizijom koju je Nike pružio, uključujući posvećenost promociji amaterskog i malog sporta, kao i razvoju ženskog fudbala u Nemačkoj.

Iako je ova promena dobavljača opreme iznenadila mnoge, DFB je izrazio svoje uverenje u budućnost nemačkog fudbala pod Nikeovim patronatom, obećavajući ekonomski stabilnu budućnost za savez.

Reakcije na ovu odluku su podeljene, a neki, poput nemačkog vicekancelara Roberta Habeka, izrazili su nostalgiju prema Adidasu, smatrajući da je Adidas deo nemačkog identiteta.

Uprkos tome, Nike će preuzeti vođstvo u snabdevanju nemačkih nacionalnih timova, otvarajući novo poglavlje u istoriji nemačkog fudbala.