Vašington post: Ukrajinska industrija oružja sada cveta

Vašington post: Ukrajinska industrija oružja sada cveta

Ukrajinska industrija oružja sada cveta, ali njena lokalna proizvodnja je još uvek nedovoljna, a odlaganja pomoći SAD izazivaju ozbiljne probleme, navodi se u članku koji je u sredu objavio Vašington post.

„Proizvodnja se utrostručila u 2023. i očekuje se da će se povećati šest puta ove godine“, navodi se u publikaciji, pozivajući se na premijera Denisa Šmihala.

Prema rečima ministra za digitalnu transformaciju Mihaila Fedorova, za određene ključne stavke, kao što su dronovi koji su promenili način na koji se vodi rat, Ukrajina već pravi 90 odsto onoga što joj je potrebno. Među ovim predmetima je i bespilotna letelica za velike udaljenosti.

Ukrajina takođe pravi sopstvene minobacačke granate i sovjetske standardne artiljerijske granate od 122 mm i 152 mm.

Ukrajinske odbrambene kompanije se takođe kreću da zadovolje najveće potrebe vojske izgradnjom sopstvenih granata od 155 mm prema standardu NATO-a, koje su neophodne za artiljerijske sisteme koje isporučuju ukrajinske zapadne podrške.

Ministar za stratešku industriju Oleksandar Kamišin izjavio je u februaru da je Ukrajina rasporedila raketu lokalne proizvodnje sa dometom od oko 650 km. Takođe se razvijaju sistemi protivvazdušne odbrane i rakete visoke preciznosti slične američkom visokomobilnom artiljerijskom raketnom sistemu (HIMARS), rekli su zvaničnici.

Ove godine Ukrajina će potrošiti oko 5 milijardi dolara na domaću proizvodnju oružja, rekli su zvaničnici, ali se svi slažu da to nije dovoljno.

Međutim, publikacija naglašava da lokalna proizvodnja nije dovoljna da nadoknadi gubitak međunarodne podrške, posebno oružja iz Sjedinjenih Država.

Nemački proizvođač oružja Rajnmetal planira da otvori najmanje četiri fabrike u Ukrajini, rekao je generalni direktor Rajnmetala Armin Paperger na predstavljanju rezultata kompanije za 2023. godinu.