Samozagrevajući beton otvara perspektive za otpornije puteve

Samozagrevajući beton otvara perspektive za otpornije puteve

Na kampusu Univerziteta Drekel, nova tehnologija betona koja se sama greje mogla bi označiti revoluciju u održavanju puteva u zimskim uslovima. Istaknuti istraživački tim sa Drekelovog Fakulteta inženjerskih nauka razvio je betonske ploče koje aktivno odbijaju sneg i led, smanjujući potrebu za soljenjem i lopatanjem.

Istraživanje je predstavljeno u časopisu Američkog društva za građevinarstvo, Materijali u građevinarstvu, izveštavajući o napretku koji bi mogao promeniti način na koji se bore sa zimskim vremenskim uslovima na putevima.

Dok većina tradicionalnih puteva zahteva redovno soljenje i lopatanje kako bi se održali prohodnim tokom zimskih meseci, samozagrevajući beton na Univerzitetu Drekel aktivno otopi sneg i led koristeći samo dnevnu toplotnu energiju, eliminirajući potrebu za agresivnim hemijskim tretmanima i ručnim čišćenjem.

Dr Amir Farnam, vanredni profesor na Fakultetu inženjerskih nauka, istakao je: „Ovaj samozagrevajući beton je pogodan za planinske i severne regione u SAD-u, gde su ciklusi smrzavanja-odmrzavanja česti, pružajući održivije i dugotrajnije rešenje za održavanje puteva.“

Ključna komponenta ovog revolucionarnog betona je niskotemperaturni tečni parafin, koji se aktivira kada temperatura padne ispod tačke smrzavanja. Ova tehnologija omogućava betonu da zadrži temperaturu površine iznad nule, čime se sprečava formiranje leda i olakšava otapanje snega.

Preliminarni testovi na betonskim pločama pokazali su impresivne rezultate, održavajući temperaturu površine između 42 i 55 stepeni Farenhajta do 10 sati čak i kada su temperature vazduha pale ispod nule. Ovaj inovativni beton obećava smanjenje troškova održavanja puteva i povećanje bezbednosti saobraćaja tokom zimskih meseci.

Nastavak istraživanja će omogućiti timu da dodatno optimizuje performanse betona i razvije strategije za širu primenu ove tehnologije u praksi, što bi moglo dovesti do znatnog unapređenja infrastrukture i smanjenja troškova održavanja puteva širom zemlje.