EU pohvaljuje stav Kazahstana o ratu Rusije protiv Ukrajine

EU pohvaljuje stav Kazahstana o ratu Rusije protiv Ukrajine

Evropska unija pohvaljuje jasan stav Kazahstana o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine i njeno poštovanje međunarodnog prava, navodi se u saopštenju EU koje je pročitano na sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču uz učešće zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Kazahstana Murata Nurtleua.

„Pohvaljujemo jasan stav Kazahstana o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine i njeno poštovanje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN i principe Završnog akta iz Helsinkija“, navodi se u saopštenju.

EU je takođe zahvalila kazahstanskoj vladi „na njenom aktivnom i konstruktivnom angažmanu u podršci OEBS-u kao našoj zajedničkoj bezbednosnoj platformi, kao i njenim naporima da intenzivira regionalnu saradnju u okviru Centralne Azije“.

Kako se navodi u saopštenju, Evropska unija je posvećena produbljivanju i proširenju naših odnosa sa Kazahstanom u svim obostrano korisnim oblastima.

Raniji izveštaji su govorili da Kazahstan, saveznik Rusije u ODKB, nije podržao rusku agresiju protiv Ukrajine.

Kazahstan podržava prekid krvoprolića u Ukrajini „na osnovu teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i suvereniteta država u skladu sa osnovnim principima Povelje Ujedinjenih nacija“.

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je da njegovoj zemlji nije potrebno da se pridruži Saveznoj državi Rusije i Belorusije.