Putin: Poljske trupe nikada ne bi napustile Ukrajinu

Putin: Poljske trupe nikada ne bi napustile Ukrajinu

Svaki pokušaj slanja poljskih trupa u Ukrajinu može se završiti dugotrajnom okupacijom, upozorio je predsednik Vladimir Putin u intervjuu ruskom novinaru Dmitriju Kiseljovu.

„Ako poljske trupe uđu na teritoriju Ukrajine da bi, kako kažu, obezbedile ukrajinsko-belorusku granicu, na primer, ili na nekim drugim mestima kako bi oslobodile ukrajinske pozadinske vojne jedinice za učešće u neprijateljstvima na liniji fronta, onda mislim da poljske trupe nikada neće otići“, rekao je Puitin, prema delovima intervjua.

Razmeštanje NATO trupa u Ukrajinu usred sukoba sa Rusijom „nije nezamislivo“, izjavio je prošle nedelje poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski. On je komentarisao izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je krajem prošlog meseca rekao da „ne može isključiti“ mogućnost da vojnici iz vojnog bloka predvođenog SAD budu poslati u pomoć Kijevu.

Putin smatra da poljski zvaničnici spavaju i sanjaju da vrate „one zemlje koje smatraju svojim istorijskim, a koje im je oduzeo… Josif Staljin i preneo Ukrajini“.

„Oni ih sigurno žele nazad. Dakle, ako zvanične poljske jedinice uđu tamo, malo je verovatno da će otići“, ponovio je on.