Srbija uspostavlja zajedničku elektronsku naplatu putarine sa Crnom Gorom, Hrvatskom i Grčkom

Srbija uspostavlja zajedničku elektronsku naplatu putarine sa Crnom Gorom, Hrvatskom i Grčkom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da se očekuje da sistem zajedničke elektronske naplate putarine sa Crnom Gorom počne da funkcioniše polovinom aprila, mesec dana kasnije i sa Hrvatskom, dok se sa Grčkom očekuje da profunkcioniše do juna.

Vesić je izrazio očekivanje da će Putevi Srbije ispoštovati postavljene rokove, budući da su to javno obećali.

„Najava iz Puteva Srbije da će 15. aprila biti uspostavljena zajednička elektronska naplata putarine sa Crnom Gorom, a 15. maja i sa Hrvatskom, obradovala me je. To je trebalo da bude završeno do kraja prošlog septembra, prema nalogu koji sam im dao. Proveriću da li su ispoštovali novi rok, kao što sam se uverio da tag funkcioniše u Severnoj Makedoniji. Ako ‘Putevi’ ne budu uspeli da završe posao na vreme, biće posledica“, naglasio je Vesić.

Dodatno je najavio da su stvoreni svi preduslovi da zajednički tag sa Grčkom počne da funkcioniše od 1. juna, što će, prema njegovim rečima, predstavljati olakšanje za srpske putnike.

„Tokom letnje sezone, oko 10.000 automobila sa srpskim tablicama dnevno ulazi u Grčku, pa će zajednički tag biti veliko olakšanje za naše putnike“, istakao je Vesić, najavivši da će sa grčkim kolegom 2. juna proći kroz grčke naplatne rampe.

„Verujem da nas naša putarska preduzeća neće razočarati“, zaključio je Vesić.