Fon der Lajen: Preporučićemo otvaranje pregovora sa BiH

Fon der Lajen: Preporučićemo otvaranje pregovora sa BiH

Evropska komisija će danas predložiti zemljama članicama da otvore pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, saopštila je u Strazburu predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Konačnu odluku o formalnom početku pristupnih pregovora doneće lideri EU na samitu u Briselu krajem sledeće nedelje.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta, Fon der Lajenova je ocenila da je Bosna i Hercegovina ostvarila neophodni napredak u ispunjavanju uslova za naredni korak ka EU.

„Od kada smo joj dodelili status kandidata u decembru 2022, Bosna i Hercegovina je napravila impresivne korake. Veći napredak je postignut u jednoj godini nego u celoj prethodnoj deceniji“, izjavila je Fon der Lajenova.

Predsednica Evropske komisije je navela pet ključnih oblasti u kojima je BiH postigla napredak, među kojima su puna usklađenost zemlje sa spoljnom politikom EU, usvajanje reformskih zakona, mere u oblasti pravosuđa i upravljanje migracijama.

„Usvojen je važan zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je bio blokiran sedam godina, Zakon o pranju novca i finansiranju borbe protiv terorizma. Pregovori o sporazumu sa pograničnom agencijom Fronteks će uskoro početi“, rekla je predsednica Evropske komisije.

Lideri EU su u decembru odlučili da će otvoriti pristupne pregovore sa BiH „kada se ispuni neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumom za članstvo“.

Pozvali su Evropsku komisiju da do marta podnese izveštaj Evropskom savetu o napretku BiH.

U ranijim fazama procesa, EU je postavila čak 14 „prioriteta” i devet reformskih “koraka” koje BiH treba da ispuni za otvaranje pristupnih pregovora, od čega su do sada ispunjeni samo neki.

Ipak, u Evropskoj komisiji je preovladao stav da je postignut dovoljan nivo usklađenosti i da je potrebno nagraditi dosadašnji učinak.