El Salvador produžava vanrednu uredbu protiv bandi na još 24 meseca

El Salvador produžava vanrednu uredbu protiv bandi na još 24 meseca

Poslanici u El Salvadoru odobrili su zahtev predsednika Najiba Bukelea za produženje vanredne uredbe protiv bandi, produžavajući tako meru koja suspenduje određena građanska prava, a koja je već bila na snazi dve godine.

Glasanje u Kongresu kasno u petak odobrilo je produženje vanredne uredbe do 27. marta, što znači da će zemlja provesti pune dve godine pod dekretom. Ova mera omogućava vlastima da koriste hitna ovlašćenja u borbi protiv bandi, što je dovelo do hapšenja hiljada osumnjičenih članova bandi.

Predsednik Bukele je izjavio da je ova mera neophodna za borbu protiv nasilja i kriminala koji su decenijama pustošili zemlju. Međutim, grupe za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog zloupotreba i nepravilnosti koje su se dešavale u okviru ove mere, optužujući vlasti da su često vršile proizvolna hapšenja na osnovu izgleda ili mesta stanovanja osumnjičenih.

Iako je broj ubistava u zemlji opao od rekordnih nivoa, kritičari tvrde da su nevini ljudi postali kolateralne žrtve u čistkama koje su ciljale na banditske grupe. Moć bandi, koje su nekada kontrolisale delove teritorije kroz brutalnost i strah, predstavljala je dugotrajan izazov za državu El Salvador.

Ovaj potez predstavlja produžetak kontroverzne politike predsednika Bukelea, koji je nedavno ponovo izabran na funkciju predsednika i sada će imati podršku Kongresa da nastavi sa sprovođenjem svoje politike uprkos kritikama i zabrinutostima koje su izražene od strane međunarodne zajednice i organizacija za ljudska prava.