Kina će podneti nacrt rezolucije UN o saradnji sa veštačkom inteligencijom

Kina će podneti nacrt rezolucije UN o saradnji sa veštačkom inteligencijom

Kina će podneti nacrt rezolucije Ujedinjenim nacijama u kojoj se poziva na jaču međunarodnu saradnju u oblasti veštačke inteligencije (AI), rekao je u četvrtak ministar spoljnih poslova Pekinga.

Brzi razvoj veštačke inteligencije postao je tema globalne zabrinutosti, turbo-punjenje lansiranjem ChatGPT-a 2022. godine, generativnog programa OpenAI sa sedištem u SAD koji može da piše priče, kreira slike, piše kompjuterski kod i još mnogo toga iz jednostavnih tekstualnih upita.

To je izazvalo pomamu za drugim generativnim proizvodima — uključujući mnoge u Kini — ali je takođe podstaklo zabrinutost širom sveta zbog potencijala tehnologije za zloupotrebu.

Govoreći tokom konferencije za novinare na zakonodavnim sastancima Kine dve sednice u četvrtak, ministar inostranih poslova Vang Ji rekao je da će Peking Generalnoj skupštini UN predstaviti nacrt rezolucije o „jačanju međunarodne saradnje u izgradnji kapaciteta veštačke inteligencije“.

On nije otkrio konkretne informacije o sadržaju rezolucije niti je rekao kada će biti podnošenje.

Taj potez bi „nagnao sve strane da ojačaju razmenu tehnologije i nastojali da premoste jaz u obaveštajnim podacima tako da nijedna zemlja neće biti ostavljena“, rekao je Vang.

„Veštačka inteligencija je ušla u kritičnu fazu eksplozivnog razvoja. Naš predlog je da se ista pažnja posveti razvoju i bezbednosti“, dodao je on.

„Moramo ne samo da prihvatimo nove stvari i mogućnosti, već i da postavimo kočnice.“