Indijski državljani u Izraelu pozvani da se presele u „bezbedne zone“ usled eskalacije sukoba u Gazi

Indijski državljani u Izraelu pozvani da se presele u „bezbedne zone“ usled eskalacije sukoba u Gazi

Indijci koji žive u pograničnim oblastima Izraela zamoljeni su da se presele u „bezbedne zone“, pošto sukob u Gazi ulazi u peti mesec. Ambasada Nju Delhija u Tel Avivu izdala je upozorenje u utorak, dan nakon što je jedan Indijac ubijen u raketnom napadu u Margaliotu, na severu Izraela.

Osim preminulog, identifikovanog kao Patnibin Maksvel iz južne indijske države Kerala, povređena su još dvojica Indijaca. Nakon napada, ambasada je kontaktirala izraelske vlasti kako bi osigurala bezbednost indijskih državljana, navodi se u savetniku.

Izrael je tvrdio da je udare izvela grupa Hezbolah sa sedištem u Libanu. Militanti pokreću napade na severne vojne položaje Izraela od 8. oktobra u znak solidarnosti sa Gazom.

Mnogi Indijci su bili namamljeni u Izrael poslednjih meseci unosnim ponudama za posao nakon što je ta zemlja započela opsadu Gaze u znak odmazde za napade Hamasa 7. oktobra u kojima je poginulo oko 1.400 Izraelaca. Indija je išla po diplomatskom konopcu oko izraelsko-palestinskog sukoba.