Evropski zakon o digitalnim tržištima primorava tehnološke gigante da izvrše promene

Evropski zakon o digitalnim tržištima primorava tehnološke gigante da izvrše promene

Evropski korisnici telefona i računara uskoro će dobiti nove izbore za podrazumevane pretraživače i pretraživače, kao deo promena koje su rezultat Zakona o digitalnim tržištima. Ovaj zakon, koji se primenjuje na šest tehnoloških kompanija, ima široke ciljeve da digitalna tržišta učini pravednijim i konkurentnijim. To obuhvata kompanije poput Google-a, Amazon-a, Apple-a, Meta-a, Microsoft-a i vlasnika TikTok-a BiteDance.

DMA, kao deo ovih promena, zahteva od kompanija da pruže više izbora korisnicima u vezi sa pretraživačima i da prestanu sa davanjem prednosti sopstvenim uslugama. Takođe, korisnici će imati više kontrole nad svojim ličnim podacima i profilisanjem za ciljano oglašavanje. Kompanije koje krše ove propise suočavaju se sa pretnjom ogromnih kazni.

Ova regulativa Evropske unije je deo njenih nastojanja da obuzda dominaciju velikih tehnoloških kompanija i postavlja nove standarde u digitalnoj regulaciji. Uz to, mnoge druge zemlje širom sveta razmatraju slične propise kako bi ograničile moć tehnoloških kompanija na digitalnom tržištu.

Ipak, postoji zabrinutost da bi manji igrači mogli biti ugroženi ovim promenama, jer korisnici možda neće biti upoznati sa alternativama ako im se ne pruži dovoljno informacija. Očekuje se da će ove promene imati značajan uticaj na način na koji se koristi i pristupa digitalnim uslugama u Evropi i šire.