Kina ukida godišnju konferenciju za novinare premijera

Kina ukida godišnju konferenciju za novinare premijera

Kineska vlada je najavila u ponedeljak eliminaciju godišnje konferencije za novinare premijera, koja je dosad bila ključni trenutak za postavljanje pitanja visokim kineskim liderima od strane medija.

Portparol Nacionalnog narodnog kongresa, Lou Kinlan, najavio je pred otvaranje godišnje sednice parlamenta da premijer Li Ćiang neće održati konferenciju za novinare na kraju sastanka, kako je to bio običaj.

Kinlan je naveo da će kongres umesto toga proširiti mogućnosti za novinare da postavljaju pitanja ministrima vlade, drugim zvaničnicima, kao i skoro 3.000 delegata na samom kongresu.

Dodajući da „ukoliko ne postoje posebne okolnosti, premijerova konferencija za novinare neće biti održana u narednih nekoliko godina“, Lou nije pružio dalje objašnjenje.

Svečani kongres koji počinje u utorak pažljivo se prati, posebno radi otkrivanja koraka koje će vlada preduzeti kako bi podržala ekonomiju u teškom stanju. Očekuje se da će premijer Li Ćiang, na otvaranju, izložiti godišnji izveštaj koji će obuhvatiti vladine ciljeve za ekonomski rast u 2024. godini.